VIDEO ΠΟΙΗΣΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

 

Αναρωτήθηκα πολλές φορές: «Tόσες Παγκόσμιες Ημέρες!  Έχουν νόημα; Έγινε κάτι καλύτερο στον κόσμο»; Μετά από αρκετά χρόνια έδωσα τη δική μου απάντηση:

«Έχει νόημα η θύμηση. Η θύμηση της λέξης που φέρει μέσα της η κάθε Παγκόσμια Ημέρα, που ηχεί μέσα μας, εκεί, στο ανώτερο κομμάτι του εαυτού μας, που βρίσκεται  στα βάθη της ύπαρξης συνδεδεμένο με τις αξίες τις αιώνιες και  διαχρονικές: το καλό, το αιώνιο και παντοτινό. Κάποιοι τις χλευάζουν, άλλοι τις υποτιμούν. Όμως σκέφτομαι:  εάν δεν υπήρχαν άραγε και αυτές» ;

Σας στέλνω αυτό το βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, για να μας θυμίζει την Ποίηση, αυτήν την Υπέρτατη Τέχνη του Λόγου, που έχει τη μαγική δύναμη να μιλά για το βάθος των πραγμάτων, να φωτίζει την ουσία και να αποκαλύπτει την αλήθεια και το όνειρο ενός ομορφότερου κόσμου, ενός κόσμου όπου η βία θα είναι ανύπαρκτη, γιατί οι άνθρωποι θα είναι διαφορετικά καλλιεργημένοι, θα είναι άλλοι…

Εύχομαι όλοι, μέσα από τη δύναμη της σκέψης που σαν  αόρατο πέπλο είναι ικανή να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους της γης και να τους μεταμορφώσει, να «συντονιστούμε» σε αυτό το ανώτερο κομμάτι του εαυτού μας και να οραματιστούμε ολάκερη τη γη με ποίηση, τέχνη και ομορφιά.

 

Σας ευχαριστώ ολόψυχα για τη συνεισφορά σας σε αυτόν τον  «συντονισμό»!

 

Γεωργία Γιαμπουράνη

 

photo wordperv

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗ

Η Γεωργία Γιαμπουράνη γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας και είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Ασκεί το επάγγελμα της ασφαλιστικής συμβούλου από τα χρόνια των σπουδών της και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Καλλιτεχνικής Ομάδας ''ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ''.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Νουμάς, Νέα Αριάδνη, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Πνευματική Ζωή, Νέα Σκέψη κ.α ), στον ηλεκτρονικό τύπο, σε ποιητικές ανθολογίες και έχουν βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς ποίησης.

Το 2001 η πρώτη της ποιητική συλλογή, «Ψίθυροι Δημιουργίας», διακρίθηκε στον ΙΣΤ ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και εκδίδεται από τις εκδόσεις Δωδώνη | Βερενίκη το 2003.

Το 2013 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική της συλλογή, «Σηκώνοντας το Πέπλο... από τις εκδόσεις Ηριδανός. Η συλλογή βραβεύεται στον 30ό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης - Πεζογραφίας – Εικαστικών Σικελιανά 2014 του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού Καφενείο των Ιδεών. Στις 9 Νοεμβρίου 2013 με αφορμή την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πραγματοποίησε μια ''βραδιά μύησης στην ποίηση'' με στόχο το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, σηματοδοτώντας έναν εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης της ποίησης στο ευρύ κοινό.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2016 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, στο πλαίσιο καθιερωμένου διαγωνισμού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής Αιγιαλείας & Καλαβρύτων με θέμα Τα Παιδιά, επιλέγει απόσπασμα από ποίημα της Γιαμπουράνη ως θέμα για τον Διαγωνισμό της Ποίησης.

Στις 23 Ιουνίου 2016 η Γεωργία Γιαμπουράνη παρουσιάζει τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη (1859-1951) στα εγκαίνια μετά την αναστύλωση του Πύργου των Γουβών στην Β. Εύβοια του Γεωργίου Δροσίνη. Η ομιλία της έχει συμπεριληφθεί στα Χρονικά Τόμος Ι'- 2016, έκδοση του συλλόγου Οι φίλοι του μουσείου Γ. Δροσίνη, σειρά αυτοτελών εκδόσεων, Αριθμ. 33 (σελ. 76- 84). Αντίτυπο της έκδοσης έχει αποσταλεί σε 430 βιβλιοθήκες δημοτικές και δημόσιες στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό, με σημαντικότερη την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στις 13 Μαρτίου /2018 συμμετέχει σε αφιέρωμα για την Ποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά με την Ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ .

Στις 21 Μαρτίου 2019, παγκόσμια ημέρα ποίησης, στίχοι 4 ποιητών (Νάνος Βαλαωρίτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Τίτος Πατρίκιος), μεταξύ των οποίων και δικοί της, επιλέγονται να προβληθούν σε όλες τις οθόνες της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. -Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Αττικό Μετρό και ΤΡΑΜ).

H Γεωργία Γιαμπουράνη, στο πλαίσιο της δημιουργικής της εξέλιξης και της φιλοσοφίας της και εμμένοντας στο όραμα και την πεποίθηση ενός καλύτερου κόσμου δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της Προγεννητικής Αγωγής, δηλαδή στην ανάγκη αγωγής του παιδιού από το προγεννητικό στάδιο της ύπαρξης του. Είναι μέλος και ομιλήτρια της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.