ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ

 

Παγωμένος  Ώμος ή Συμφυτική Θυλακίτιδα της γληνοβραχιονίου αρθρώσεως

Διάφοροι όροι έχουν χρησιμοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα όπως «περιαρθρίτιδα ώμου» και «συμφυτική θυλακίτιδα», για να περιγράψουν εκείνη την κλινική οντότητα που  αφορά στον ώμο, διακρίνεται από ιδιαίτερα κλινικά χαρακτηριστικά και που είναι γνωστή ευρύτερα ως «Παγωμένος ώμος», (αγγλικά, Frozen shoulder και Adhesive capsulitis)

Υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο των ασθενών που επισκέπτεται τον ορθοπεδικό ή τον φυσικοθεραπευτή με προβλήματα ώμου πάσχει από παγωμένο ώμο ή – πιο δόκιμα – από συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου. Μολονότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει εγείρει πολλές συζητήσεις σε επιστημονικό επίπεδο, τα ιδιαίτερα κλινικά χαρακτηριστικά αυτής της οντότητας είναι εύκολο να αναγνωρισθούν.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια οδυνηρή κατάσταση του ώμου που συνοδεύεται με απώλεια του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Μολονότι  η συμφυτική θυλακίτιδα είναι μια παθολογία αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή η θεραπεία επέρχεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς κάποια ιατρική παρέμβαση,  μπορεί να επιμένει για αρκετά  χρόνια ίσως και χωρίς να ιαθεί εντελώς ποτέ. Η έναρξή της είναι σχεδόν πάντα αιφνίδια  και προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 40 ετών ενώ συνήθως υπάρχει ιστορικό τραυματισμών στην γενικότερη στην περιοχή του ώμου.

Ο ασθενής παραπονείται για συνεχή πόνο στον ώμο που συνήθως ακτινοβολεί ως τον αγκώνα ή και μέχρι τον καρπό ενώ είναι αισθητός ακόμη και στην ανάπαυση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ακόμη και να φέρουν το χέρι  πίσω στην πλάτη ενώ ταυτόχρονα οι κινήσεις του ώμου περιορίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η συμφυτική θυλακίτιδα ή παγωμένος ώμος διακρίνεται από τρία στάδια εξέλιξης: Το επώδυνο στάδιο (διαρκεί 3-8 μήνες, σε αυτό το πρώτο στάδιο αναπτύσσεται προοδευτικά και η δυσκαμψία), το συμφυτικό στάδιο  (διαρκεί 4-6 μήνες, ο πόνος υποχωρεί σταδιακά αλλά η δυσκαμψία παραμένει), και  το στάδιο της αποκατάστασης ή λύσης (διάρκεια μέχρι και 3 χρόνια, ο πόνος έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει συνήθως ο περιορισμός της κίνησης).

Κατά την φυσική εξέταση παρατηρείται ευαισθησία με την ψηλάφηση της άνω μοίρας του τραπεζοειδούς μυός και πιθανά μυικός σπασμός σε όλη την περιοχή γύρω από τον ώμο, ενώ ενίοτε παρατηρείται και κάποιου βαθμού μυική ατροφία. Ο περιορισμός της κίνησης του ώμου υπάρχει σε όλα τα επίπεδα (στην κάμψη – έκταση, απαγωγή, έσω κι έξω στροφή του ώμου) και είναι εμφανής σε σχέση με τον άλλο (υγιή) ώμο, ενώ οι ασθενείς αυτοί μπορεί να παρουσιάζουν και απώλεια της φυσιολογικής κίνησης του ώμου που συμβαίνει κατά τη βάδιση.

Η διάγωση γίνεται συνήθως κλινικά (με την λήψη του ιστορικού και την φυσική εξέταση) ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να αποκλεισθούν άλλες παθολογίες όπως κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (πχ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), όγκοι, τενοντοπάθεια δικεφάλου μυός ή των μυών του στροφικού πετάλου του ώμου, ή κάποιο πρόβλημα στην περιοχή του αυχένα.

Αντιμετώπιση – Φυσική θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρέμβασης για την αντιμετώπιση της εν λόγω παθολογικής κατάστασης και αυτό σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την κατάρτιση του θεραπευτή και την εξειδίκευση του. Φυσικά πάντοτε πριν ακολουθηθεί κάποιο είδος παρέμβασης θα πρέπει να έχει τεθεί αφενός η ταμπέλα της διάγνωσης κι αφετέρου να είναι γνωστό το στάδιο της παθολογίας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο προσέγγισης και θεραπείας. Η κινησιοθεραπεία και μάλιστα σε  πρώιμη φάση, από την έναρξη κιόλας του προβλήματος, είναι από τα πιο σημαντικά «όπλα» που διαθέτει η φυσικοθεραπεία για την διατήρηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και του περιορισμού των συμφύσεων που συντελούνται, ενώ θα πρέπει ο ασθενής να ενθαρρύνεται να εκτελεί τις προβλεπόμενες για το στάδιο της πάθησής του ασκήσεις και στο σπίτι του με συγκεκριμένη συχνότητα και καθοδήγηση. Δεν έχουν όλα τα σύγχρονα φυσικά μέσα που διαθέτει η φυσικοθεραπεία (υπέρηχοι, laser, κοκ.) αποδεδειγμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα έναντι της συγκεκριμένης παθολογίας. Σίγουρα οποιαδήποτε φυσική παρέμβαση όπως η μάλαξη γενικά, το σιάτσου, ο βελονισμός που θα ανακούφιζαν αρχικά από την ένταση της περιοχής και θα μείωναν τον μυικό σπασμό, ενδείκνυται. Ακόμη και η παρέμβαση μέσω της διατροφής (κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής) μπορεί σε μεγάλο βαθμό να βοηθήσει αλλά πάντοτε είναι βασική η γνώση εκ μέρους του θεραπευτή του γενικότερου ιστορικού υγείας του ασθενούς.

Τέλος, θα λέγαμε, πως ένα ολιστικότερο μοντέλο παρέμβασης θα πρέπει να προτείνεται σε αυτές τις χρόνιες κι εμμένουσες καταστάσεις καθώς ο συνδυασμός θεραπειών αναλόγως του σταδίου της πάθησης αλλά και του προτύπου ζωής του ασθενούς, φαίνεται πως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό θετικά την εξέλιξη του προβλήματος.

Παραπομπές

  1. McKenzie Robin, May Stephen (2011), The Human Extremities, Mechanical Diagnosis and Therapy, Spinal Publications New Zealand Ltd
  2. Ewald Anthony, (2011), Adhesive Capsulitis, A Review, Am Fam Physician. Feb 15;83(4):417-422.
  3. Reeves B (1975), The natural History of the frozen shoulder syndrome. Scand J Rheum 4. 193-196
  4. Risk TE, Pinals RS (1982), Frozen shoulder, Sem Arthr & Rheum 11. 440-452
  5. positivehealth.com/article/shiatsu/shiatsu-massage-for-frozen-shoulder

 

Παναγιώτα Ζαμπρά

Φυσικοθεραπευτής

Photo shoulderandelbowspecialist

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΖΑΜΠΡΑ

Γεννήθηκα το 1979 στην Αθήνα. Είμαι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Ιταλική Γλώσσα & Φιλολογία) αλλά και του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθήνας.

Σήμερα ασχολούμαι με την Φυσικοθεραπεία και είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Παράλληλα με τις σπουδές παρακολούθησα σεμινάρια θεραπευτικού Pilates, το οποίο επίσης εξασκώ επαγγελματικά τα τελευταία πέντε χρόνια, ως έναν επικουρικό τρόπο  αποκατάστασης των μυοσκελετικών προβλημάτων.

Το 2015 ξεκίνησα εξειδίκευση στην Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία (ΜΔΘ - μέθοδος McKenzie), της οποίας έχω ολοκληρώσει όλες τις εκπαιδευτικές σειρές. Παρακολουθώ κατά καιρούς συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια που οργανώνει ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ή άλλοι σχετικοί φορείς.

Τέλος συμμετέχω ενεργά στην μεταφραστική ομάδα του περιοδικού που εκδίδεται κάθε τρίμηνο από την Ελληνική Εταιρεία Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.