ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ

Παρερμηνείες της Συμπεριφοράς των Ζώων

Ακούμε πολλούς ιδιοκτήτες ζώων τα οποία δείχνουν κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, να λένε τα εξής:
«Η γάτα μου ουρεί στο χαλί! Ξέρω ότι «παίζει θέατρο» αλλά δεν ξέρω τι να κάνω».

«Ο σκύλος μου με ενημερώνει για το πόσο ενοχλημένος νιώθει από τους επισκέπτες στο σπίτι μου, σηκώνοντας το πόδι του και ουρώντας στη γωνία του κρεβατιού όπου αυτοί κοιμούνται».
«Ο σκύλος μου επαναστατεί. Ξέρει ότι δεν πρέπει να σκάβει τρύπες, αλλά άσχετα με το πόσες φορές τον τραβάω στο σημείο εκείνο και του δείχνω τι έκανε, δεν το βάζει κάτω».

Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κατοικίδιά τους κάνουν πράγματα απλά και μόνο για να τους εκνευρίζουν, αυτό συχνά μειώνει τη διάθεση των ανθρώπων να ασχοληθούν με το πρόβλημα και προκαλούν συναισθήματα θυμού προς το ζώο.

Προτού καν ξεκινήσουμε να βρίσκουμε τρόπους να αλλάξουμε τη συμπεριφορά, πάντοτε ξεκαθαρίζουμε στους ιδιοκτήτες το τι παρακινεί και τι όχι τη συμπεριφορά ενός ζώου. Τα ζώα δεν έχουν ένα κώδικα ηθικής του σωστού και λάθους, και δεν είναι μοχθηρά.

Απ’ ότι γνωρίζουμε, οι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να επικαλεστούν αυτές τις ιδιότητες. Αντίθετα, τα ζώα κάνουν αυτό που έχει αποτέλεσμα γι’ αυτά. Αν το χαλί αποτελεί ένα πιο ελκυστικό μέρος για αφόδευση από ότι το κουτί της άμμου, η γάτα θα επιλέξει το χαλί. Όταν τα σκυλιά ουρούν για να μαρκάρουν την περιοχή τους ως αντίδραση στην παρουσία άγνωστων ανθρώπων, αυτό δεν είναι έκφραση θυμού, αλλά απλά ένας τρόπος να αναδείξουν χαρακτηριστικά έντονα τη μυρωδιά τους, με σκοπό την παρουσία της κατοχής της περιοχής, δηλ. ότι η περιοχή τους ανήκει.

Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν ότι το να σκάβουν τρύπες και να μασάνε αντικείμενα έχει ως αποτέλεσμα ζημιά και καταστροφή. Αυτές είναι απλά φυσιολογικές συμπεριφορές που κάνουν τα σκυλιά επειδή διασκεδάζουν και τους αρέσει να τις κάνουν. Το να δείχνετε σε ένα σκυλί τις «αποδείξεις» και μετά να τον τιμωρείτε, δεν μπορεί να έχει επιτυχία στην αλλαγή της συμπεριφοράς επειδή το ζώο δεν το συνδυάζει με την πραγματική συμπεριφορά που έγινε στο παρελθόν.

Η τιμωρία από τον ιδιοκτήτη συχνά δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να διδάσκει το ζώο να κάνει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά μόνον όταν ο ιδιοκτήτες είναι απών.

Αντ’ αυτού, οποιοδήποτε πρόγραμμα διαμόρφωσης συμπεριφοράς πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την πραγματική αιτία της κάθε συμπεριφοράς (π.χ. ίσως η γάτα έχει αναπτύξει αποστροφή για το κουτί της άμμου), να περιλαμβάνει τρόπους για την ενθάρρυνση της επιθυμητής συμπεριφοράς για την οποία το ζώο μπορεί να επιβραβεύεται και αν είναι απαραίτητο, την χρήση συσκευών οι οποίες έχουν αποτέλεσμα όχι και τόσο ευχάριστες εμπειρίες (π.χ. χρήση σπρέυ κιτρονέλλας) ακριβώς τη στιγμή που πραγματοποιείται η ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Η διαμόρφωση συμπεριφοράς είναι πάντα πιο επιτυχής όταν βασίζεται στην άποψη που έχει το ζώο για τον κόσμο, παρά σε ανθρωπομορφικές ερμηνείες.

Γίνε επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων. Μάθε από τους καλύτερους. Εκμεταλλεύσου την προσφορά (-30%).
https://www.stardogs.gr/portal/kariera-ekpaidefti-skylon

Γιάννης Αν. Αραχωβίτης
StarDogs Trainers Academy
Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων
e-mail: info@StarDogs.gr
www.StarDogs.gr
Τηλ: 6945 954 564

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.