ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Το πεπτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών – πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, υδατάνθρακες και λίπη- που χρειάζεται το σώμα σας για την εύρυθμη λειτουργία του και φροντίζει για την αποβολή όλων των αποβλήτων. Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τα όργανα : ΠΑΓΚΡΕΑΣ, ΣΤΟΜΑΧΙ, ΣΥΚΩΤΙ, ΣΠΛΗΝΑ, ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ, ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ, ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

ΠΑΓΚΡΕΑΣ Το πάγκρεας είναι ένα αδενικό όργανο στην άνω κοιλιακή χώρα με διττή λειτουργία. Εκκρίνει ορμόνες και ένζυμα για το μεταβολισμό υδατανθράκων, τη διάσπαση λιπών, χοληστερίνης και αμύλου. Επίσης εκκρίνει τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθ ‘όλη την ημέρα. Συνδέεται και επηρεάζει σπλήνα, χολή, διάφραγμα, αριστερό νεφρό, στομάχι, έντερα και αορτή.

Συνήθεις φυσικές ασθένειες : Σακχαρώδης Διαβήτης.

Συναισθηματικές ασθένειες : Οξυθυμία

ΣΤΟΜΑΧΙ

Το στομάχι είναι ένα στρογγυλεμένο, κοίλο όργανο που βρίσκεται ακριβώς κατώτερα του διαφράγματος στο αριστερό μέρος της κοιλιακής κοιλότητας. Είναι η κύρια δεξαμενή αποθήκευσης των τροφών που καταναλώνουμε και το βασικό όργανο της πέψης. Εκκρίνει ένα μίγμα οξέος, βλέννας και πεπτικών ενζύμων που βοηθούν στην πέψη.

Συνήθεις φυσικές ασθένειες : είναι πολλές και οφείλονται είτε σε ανωμαλία στην έκκριση του γαστρικού υγρού (υπερχλωρυδρία – υποχλωρυδρία), είτε σε πάθηση του ίδιου του οργάνου (γαστρίτιδα, έλκος ή καρκίνος).

Συναισθηματικές ασθένειες : οξύθυμος χαρακτήρας, στρες, βαθιά αντιπάθεια, έντονη κριτική, επίκριση, μίσος, σύμπλεγμα ανωτερότητας.

ΣΥΚΩΤΙ ή ΥΠΑΡ

Ζυγίζοντας περίπου 3 κιλά, το συκώτι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού με ευρύ φάσμα λειτουργιών στο οποίο περιλαμβάνεται η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών. Το συκώτι εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες που σχετίζονται με την πέψη, το μεταβολισμό, και την αποθήκευση των θρεπτικών ουσιών στο σώμα. Αυτές οι λειτουργίες κάνουν το ήπαρ ένα ζωτικό όργανο χωρίς το οποίο οι ιστοί του σώματος εκφυλίζονται ταχύτατα από την έλλειψη ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. Βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα, στο δεξιό και άνω μέρος της κοιλίας, που ονομάζεται δεξιό υποχόνδριο, και επεκτείνεται και στο κεντρικό και άνω μέρος της κοιλιάς, που ονομάζεται επιγάστριο. Παράγει τη χολή, ένα αλκαλικό μίγμα, που αποδομεί μικρά και περίπλοκα μόρια, πολλά από τα οποία είναι αναγκαία για της φυσιολογικές ζωτικές λειτουργίες.

Συνήθεις φυσικές ασθένειες : Λοιμώξεις, όπως Ηπατίτιδα Α, Ηπατίτιδα Β, C, E, Αλκοολική νόσος, Λιπώδες ήπαρ, Κίρρωση, Καρκίνος.

Συναισθηματικές ασθένειες : Ανεκδήλωτος Θυμός

ΣΠΛΗΝΑ

Ο σπλήνας είναι ένα καφέ, επίπεδο, με ωοειδές σχήμα λεμφικό όργανο που φιλτράρει και αποθηκεύει το αίμα για την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και η απώλεια αίματος. Είναι το κέντρο άμυνας του οργανισμού μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του λεμφικού ιστού του οργανισμού. Ο σπλήνας (ή η σπλήνα) βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του διαφράγματος στην αριστερή περιοχή υποχόνδριο της κοιλιακής κοιλότητας του σώματος μεταξύ της 9ης και 12ης πλευράς – και προστατεύεται από τα πλευρά μας. Ο σπλήνας είναι υπεύθυνος για τις ακόλουθες λειτουργίες: Αποτελεί αιμοποιητικό όργανο κατά την εμβρυϊκή ζωή (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), λειτουργεί ως ηθμός (φίλτρο) και καθαρίζει το αίμα από γηρασμένα ή παθολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια, από έγκλειστα που υπάρχουν εντός των ερυθροκυττάρων ή ξένα σωματίδια, από αντιγόνα και μικροοργανισμούς, παίζει σημαντικό ρόλο στη μη ειδική και ειδική ανοσία του οργανισμού, συμμετέχει στο μεταβολισμό του σιδήρου, και λειτουργεί ως αποθήκη λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων.

Συνήθεις φυσικές ασθένειες : Χρόνια ελονοσία, Μυελογενής και Λεμφογενής λευχαιμία, Νόσος Hodgkin, Λοιμώδη νοσήματα, απώλεια ζωτικής ενέργειας.

Συναισθηματικές ασθένειες : στεναχώρια, άγχος, μόλυνση, ένταση.

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

Είναι μια μικρή σακούλα σε σχήμα αχλαδιού κολλημένη κάτω από το συκώτι. Ρόλος της είναι η συγκέντρωση, η συμπύκνωση και η αποθήκευση της χολής, που εκκρίνει το συκώτι. Συμβάλλει στη μεταφορά και απορρόφηση των προϊόντων της πέψης, του λίπους και απαλλάσσει το αίμα από τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού.

Συνήθεις φυσικές ασθένειες : Χολολιθίαση που προκαλεί ακαθόριστα ενοχλήματα όπως δυσπεψία, φούσκωμα στην κοιλιά, κολικό.

Συναισθηματικές ασθένειες : Ζήλια, ανάγκη κυριαρχίας, φοβίες, αγωνία.

ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Το λεπτό έντερο είναι ένας μακρύς, εξαιρετικά περίπλοκος σωλήνας στο πεπτικό σύστημα που απορροφά περίπου το 90% των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε. Ονομάζεται «λεπτό έντερο» επειδή η διάμετρος του είναι μόνο 1 ίντσα, το ήμισυ της διαμέτρου του παχέος εντέρου. Το λεπτό έντερο είναι, ωστόσο, περίπου δύο φορές μεγαλύτερο σε μήκος του παχέος εντέρου και συνήθως μετρά περίπου 10 πόδια στο μήκος. Η λειτουργία του εντέρου στην καθημερινή ζωή λέγεται χώνευση. Ξεκινά από το στομάχι και μπορεί να διαιρεθεί σε 3 μεγάλες περιοχές: Στον Δωδεκαδάκτυλο, στη Νηστίδα, στον Ειλεό και στην ειλεοκολπική βαλβίδα, απ’ όπου αρχίζει το παχύ έντερο.

Συνήθεις φυσικές ασθένειες : Ελκώδης κολίτιδα, ισχαιμική κολίτιδα, μικροσκοπική κολίτιδα, ακτινική κολίτιδα, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα.

Συναισθηματικές ασθένειες : Αδυναμία διαχείρισης συναισθημάτων (νεύρα, καταστάσεων και θυμού).

ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

Το παχύ έντερο αποτελείται από τρία ανισομήκη τμήματα, το τυφλό έντερο με τη σκωληκοειδή απόφυση, το κόλον (ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν και σιγμοειδές) και το απευθυσμένο ή ορθό. Το μήκος του ανθρώπινου παχέος εντέρου είναι ενάμιση μέτρο και έχει πάχος 5 με 8 εκατοστά. Στο παχύ έντερο εξακολουθεί η πέψη και η μετουσίωση του περιεχομένου τόσο με ουσίες που προέρχονται από το λεπτό έντερο, όσο και με βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο.

Συνήθεις φυσικές ασθένειες: Νευρογενές έντερο, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn, καρκίνος του εντέρου, εκκολπωματίτιδα

Συναισθηματικές ασθένειες : Έλλειψη ρυθμού (καθημερινότητας -ύπνου, φαγητού, πέψης), άγχος.

“Το πεπτικό σύστημα σχετίζεται και ελέγχεται από το τρίτο ενεργειακό κέντρο το Ηλιακό ή Αστρικό.”  

ΗΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Θέση : μεταξύ 12ο θωρακικού και του οσφυϊκού σπονδύλου.

Ενδοκρινικός αδένας : Πάγκρεας.

Δευτερεύοντα κέντρα : β΄ ηλιακού, β΄ στομάχου, β΄ συκωτιού, β΄ σπλήνα (διπλό).

Σχέση : αστρικό πεδίο (αναπτύχθηκε στην Ατλάντεια φυλή. Στο παιδί η ανάπτυξη του αστρικού λαμβάνει χώρα από 7 έως 14 ετών).

Έκφραση : συναισθήματα, επιθυμίες.

Ανώτερη αντιστοιχία : κέντρο καρδιάς. Κυβερνήτης : Άρης (στο μέσο άνθρωπο αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση και το φανατισμό) Ποσειδώνας ( στον ανεπτυγμένο άνθρωπο αντιπροσωπεύει την ευθυγράμμιση με την καρδιά).

Ακτίνα : 6η του ιδεαλισμού και της αφοσίωσης.

Κοινωνική εξωτερίκευση : υστερίες νέων σε συναυλίες, ανθρώπων σε ποδοσφαιρικές συναντήσεις, μαζικές, φανατισμός, πολιτικός ή θρησκευτικός, διαφημίσεις που στοχεύουν σε αύξηση της επιθυμίας, marketing.

 

LifeHub

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.