ΒΟΤΑΝΑ

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΑΣ-ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 

Συνέχεια του ΚΑΝΕΛΑ, ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες δέντρων, από τα οποία παράγεται κανέλα . Η ποικιλία της Σρι Λάνκα θεωρείται η “αληθινή κανέλα” και επιστημονικά ονομάζεται Cinnamonum verum. Παραδοσιακά παραλαμβάνεται ο φλοιός του δέντρου, θρυμματίζεται το εξωτερικό μέρος με μια ράβδο από ορείχαλκο και στον εσωτερικό φλοιό που απομένει γίνεται μια μεγάλη τομή. Κατόπιν τυλίγεται με το χέρι και τοποθετείται σε ειδικό χώρο για ξήρανση.

H Κάσια , που είναι γνωστή και σαν κινέζικη κανέλα είναι ένα άλλο, διαφορετικό μέλος της οικογένειας των φυτών lauraceae και το επιστημονικό της όνομα είναι cinnamomun cassia. H Κάσια έχει πιο «τραχιά» υφή και είναι πιο πικάντικη, αλλά λιγότερο αρωματική από την κανέλα. Συνήθως αντικαθιστά την κανέλα σε αλμυρά πιάτα.

Τι μας προσφέρει η κανέλα

  • Η κανέλα περιέχει συστατικά με αντι-οξειδωτικές, αντι-διαβητικές, αντι-σηπτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης στις ουσίες της κανέλας αποδίδονται τοπικές αναισθητικές δράσεις καθώς καταπραϋντικές για προβλήματα του δέρματος και για το πεπτικό σύστημα.
  • Η Κανέλα έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, που έχει καταμετρηθεί μεταξύ των φυσικών τροφίμων. Η τιμή ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) είναι 267536 ισοδύναμα (ΤΕ)
  • Το μπαχαρικό αυτό, περιέχει διάφορα αιθέρια έλαια , ωφέλιμα για την υγεία. Ένα παράδειγμα είναι η ευγενόλη, μια ουσία της ομάδας των φαινυλπροπανοιδών, που δίνει ένα ευχάριστο γλυκό άρωμα. Η ευγενόλη έχει τοπική αναισθητική δράση και φαίνεται πως δρα και ως αντιφλεγμονώδες. Για τους λόγους αυτούς, χρησιμοποιείται σε διαδικασίες της οδοντιατρικής όσον αφορά σε δόντια και σε ούλα
  • Αλλά σημαντικά αιθέρια έλαια της κανέλας είναι το κινναμικό αιθύλιο, η λιναλοόλη, η κινναμαλδεύδη, η β-καρυοφυλλίνη και η μεθυλ – καβικόλη.
  • Υπάρχουν ενδείξεις, ότι η κινναμαλδευδίνη, που περιέχεται στα ξυλαράκια της κανέλλας έχει αντί – πηκτική ικανότητα , και πιθανόν συμβάλλει στην αποτροπή φραγής των αρτηριών από συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βοηθάει στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.
  • Έχει επίσης φανεί, ότι η κανέλα περιέχει συστατικά, που αυξάνουν την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και βοηθούν στην διαδικασία της χώνευσης, καθώς αυξάνουν τις γαστρεντερικές εκκρίσεις.
  • Ο φλοιός αυτού του μπαχαρικού, είναι πηγή μετάλλων όπως καλίου, ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου. Ο σίδηρος απαιτείται για τον κυτταρικό μεταβολισμό, το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθά στη φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Το μαγγάνιο και ο χαλκός χρησιμοποιούνται από το σώμα ως συν-παράγοντες για την δράση του αντιοξειδωτικού ενζύμου, υπεροξειδική δισμουτάση
  • Περιέχει βιταμίνη Α,νιασίνη, παντοθενικό οξύ, και πυριδοξίνη,
  • Υδατάνθρακες, Πρωτεΐνες, Διαιτητικές ίνες, Βιταμίνες, Φυλλικό οξύ,
  • Νιασίνη, Παντοθενικό οξύ
  • Η κανέλα περιέχει επίσης φλαβονοειδείς φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά όπως καροτένια, ζεαξανθίνη, λουτείνη και κρυπτοξανθίνες.

Η κανέλα είναι διαθέσιμη στην αγορά, είτε με τη μορφή στικ (καλάμι) ή σαν σκόνη. Το προϊόν καλής ποιότητας έχει ένα γλυκό άρωμα. Προτιμείστε να αγοράζετε ολόκληρα ραβδιά αντί για σκόνη, γιατί πολλές φορές μπορεί να είναι νοθευμένη και με άλλες πικάντικες σκόνες. Οι ράβδοι πρέπει να είναι, συμπαγείς, με ελαφρύ καφέ χρώμα σε ότι αφορά στην ποικιλία Κεϋλάνης ή σκούρο καφέ για την ποικιλία Ινδονησίας.
Τα ολόκληρα ραβδιά, θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία. Έτσι, μπορούν να συντηρηθούν για πολλούς μήνες και μπορούν να αλέθονται όταν απαιτείται. Η σκόνη κανέλας πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγή δοχεία και πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν νωρίτερα, δεδομένου ότι χάνει τη γεύση και το άρωμα γρήγορα.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6980597508

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.