ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

 

ΣΜΙΛΗ

Στην ιερή αρχιτεκτονική η σμίλη είναι η ενεργός αρσενική αρχή σε σχέση με την παθητική και θηλυκή. Μαζί με το σφυρί και την ξύλινη σφύρα συμβολίζει τη θέληση, τη διάκριση. Είναι ο καθορισμός της μορφής της θηλυκής μέσω του κοφτερού, αρσενικού εργαλείου που διαμορφώνει. Συμβολίζει επίσης την εκπαίδευση, τη διακρίνουσα κατά τη μύηση, την απομάκρυνση των λαθών.

ΣΠΑΘΙ

Φαλλικό σύμβολο, η αρσενική αρχή, μερικές φορές ένα γνώρισμα του Κρόνου. Έμβλημα του Χριστιανού Αγ. Φωκά.

ΣΠΟΝΔΗ

Η ζωοδόχος δύναμη του νερού, αναγκαία για την παραγωγή και τη διατήρηση της ζωής.

ΤΑΦΟΣ

Η μήτρα της γης και της Γήινης Μητέρας, το σώμα που φυλακίζει την ψυχή. Ένα σύμβολο της Μητέρας θεάς στην όψη της που σχετίζεται με το θάνατο όσο και σαν καταφύγιο, θάνατος για τον κόσμο. Στην αλχημεία ο τάφος μαζί με το κρανίο και το κοράκι, αντιπροσωπεύουν τη μελάνωση και τη σήψη του πρώτου σταδίου του Ελάσσονος Έργου, θάνατος για τον κόσμο. Οι τάφοι συχνά ήταν τόπος τελετουργικών γευμάτων προς όφελος των νεκρών σε διάφορες επετείους και στις εποχές που σχετίζονται με το θάνατο και την ανάσταση, όπως είναι το Νέο Έτος, η Άνοιξη και οι εορτές του Πάσχα.

U

Αυτό το λατινικό γράμμα είναι η θηλυκή δεκτική αρχή, η Μεγάλη Μητέρα, σεληνιακό σύμβολο, νερό, βροχή, το γιόνι.

ΧΑΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Η αναζήτηση των χαμένων αντικειμένων είναι η αναζήτηση της ζωής, της αθανασίας, του πνευματικού θησαυρού, της φώτισης, του πολύτιμου μαργαριταριού. Συμβολίζει επίσης την αναζήτηση του Χαμένου Λόγου ή του Άγιου Δισκοπότηρου ή του Παραδείσου.

ΧΑΜΗΛΟΣ

Κατωτερότητα, ενδοτικότητα, ταπεινότητα, εκφράζεται με το γονάτισμα και την υπόκλιση. Το κακό εξισούται με την κάθοδο σε αντίθεση με το ύψος και την άνοδο που αντιπροσωπεύει το καλό.

ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ

Μεταμόρφωση, αλλαγή.

ΧΡΥΣΟ ΑΝΘΟΣ

Το φως, το Τάο, η κρυσταλλοποίηση του φωτός και η εμπειρία του φωτός, η υπερβατική δύναμη, πνευματική αναγέννηση. Το άνοιγμα του άνθους είναι η ανάπτυξη της πνευματικής δυνατότητας μέσα στον άνθρωπο. Επίσης στην ταοϊστική αλχημεία είναι η παραγωγή του χρυσού, το κιννάβαρι, το Ελιξίριο της Αθανασίας, η ένωση του θείου γιάνγκ και του υδράργυρου γιν μέσα στην ενότητα της πρωταρχικής ή παραδείσιας κατάστασης.

ΣΠΙΝΘΗΡΑΣ

Η ζωτική αρχή, η ψυχή, το πυρ.

ΧΡΥΣΟ ΠΡΙΟΝΙ

Το χρυσό πριόνι είναι ο ήλιος που διαλύει το σκοτάδι, ένα έμβλημα του ηλιακού θεού Σαμάς. Στο Χριστιανισμό το πριόνι είναι έμβλημα των Αγ. Ευφημίας και Σίμωνα του Ζηλωτή και μαζί με την πλάνη και το τσεκούρι, του Αγ. Ιωσήφ, αποτελεί επίσης έμβλημα του Ησαΐα.

ΧΡΥΣΟΣ ΟΡΙΟΛΟΣ

Στην Ινδιάνικη Παράδοση είναι αρμονία, ισορροπία, είναι το αντίθετο του δρυοκολάπτη.

ΨΥΧΗ

Συνήθως συμβολίζεται με ένα πουλί που πετάει. Στη χριστιανική τέχνη μερικές φορές απεικονίζεται σαν ένα μικρό παιδί παιδί που αναδύεται γυμνό από το στόμα, πράγμα που δείχνει τη νέα γέννηση. Στην Αίγυπτο είναι ένα πουλί, συχνά με ανθρώπινο κεφάλι και χέρια. Στην Ελλάδα και αλλού η ψυχή εγκαταλείπει το σώμα με τη μορφή φιδιού.

ΩΜ (AUM)

Ο ιερός ήχος, ο άφθαρτος Λόγος, το Απόλυτο, Μπράχμαν, το αρχέγονο AUM, το σύνολο όλων των ήχων και εκείνο που διαπερνάει και στηρίζει ολόκληρο τον κόσμο, ο Εαυτός, το φως του υπερφυσικού ηλίου. Είναι επίσης η Τριάδα, επειδή έχει τους τρεις παράγοντες.

 

LifeHub

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.