ΑΠΟΨΕΙΣ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» (Ιπποκράτης).

Δηλαδή; για να μην πάθω καρκίνο του μαστού, κάνω “προληπτικά” μαστεκτομή;

Δηλαδή; για να μην πάθω καρκίνο του παχέος εντέρου, κάνω “προληπτικά” κολοστομία;

Δηλαδή; για να μην πάθω καρκίνο του εγκεφάλου, κόβω “προληπτικά” το κεφάλι μου;

Ε όχι βρε ακραίε τύπε. Kάνω προληπτικές εξετάσεις, για έγκαιρη διάγνωση. Έγκαιρη διάγνωση; Πόσο έγκαιρη μπορεί να είναι η διάγνωση;

“Η ασυμπτωματική περίοδος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος, η διάγνωση της νόσου να γίνει όταν ο όγκος έχει επεκταθεί τοπικά ή και να έχει χορηγήσει μεταστάσεις, κάθε ένδειξη (π.χ. επίμονος βήχας, αίμα στα κόπρανα, κλπ) πρέπει να κινητοποιήσει το άτομο για να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Η αναγνώριση ενός συμπτώματος μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία σε αυτά τα προειδοποιητικά σημεία”, μας λένε οι ειδικοί.

Προληπτική ιατρική, τόσο στην περίπτωση του καρκίνου, όσο και σε κάθε πρόβλημα υγείας σημαίνει:

Αυτό που κάνουμε στο αυτοκίνητό μας, και δεν το κάνουμε στον εαυτό μας.

Δηλαδή, γενική επισκευή και συντήρηση κάθε τόσα…..”χιλιόμετρα”, σε οργανωμένα…..”συνεργεία” Προληπτικής Ιατρικής-Σύγχρονα Ασκληπιεία, που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στην χώρα του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη.

Στα οργανωμένα Σύγχρονα Ασκληπιεία του μέλλοντος ελπίζω, θα γίνεται πλήρης προληπτικός έλεγχος-διάγνωση του φαινομενικά υγιούς ατόμου, “αλλαγή λαδιών” αποτοξίνωση ήθελα να πω, συμπλήρωση των ελλείψεων σε βιταμίνες κλπ, απαλλαγή του από επιβαρυντικούς για την υγεία του παράγοντες, και επαναφορά του στον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, ώστε ο υγιής να παραμένει υγιής μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Καλό ακούγεται θεωρητικά, ε; Βέβαια κάτι τέτοιο η “δημοκρατική μας πολιτεία” δεν υπάρχει περίπτωση να το εφαρμόσει για ευνόητους λόγους.

Βέβαια κάτι τέτοιο ο “υγιής άνθρωπος” δύσκολα μπορεί να το κατανοήσει και να το εφαρμόσει, διότι εμπεριέχει την παιδεία, την συμμετοχή, την εγκράτεια, και τις θυσίες, και διότι ο Λουκιανός (120-180 μ.Χ.) συμπλήρωνε πως, «η αξία της υγείας δυστυχώς, εκτιμάται μόνον από τους αρρώστους».

Παρ όλα αυτά επιμένω στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την δημιουργία των ως άνω Σύγχρονων Φυσιοπαθητικών Ασκληπιείων Προληπτικής Ιατρικής, στην πατρίδα μου.

Dum spiro spero,

 

Dr Νικόλαος Βρούσγος, ND

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

DR. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΟΥΣΓΟΣ

Since 1994 working experience in the fields of Disability, Ageing, Welfare and Health in a variety of Organisations in Adelaide and Melbourne like: “Hamstead Rehabilitation Centre”, “IDSC” “Strathmont Centre”, “South Australian Mental Health Service”, “SAGWC”, “AGWS”, “MSSA”, “Randstad”, “On-Call”, “Care Choice”, “Yooralla”, “Alpha Autism”, “Autism Plus”, “Autism Spectrum”, including about three years in a Nursing Home of 250 beds capacity.

Accredited Registered Practitioner in Australia: For Clinical Gerontology/Geriatrics, Naturopathy, Homoeopathy, Herbal Medicine, Nutrition, Oriental Medicine, Colonic Irrigation, Counselling and Fitness.

SPECIALIST PRACTITIONER

Specialisation in Clinical Gerontology and Geriatrics towards: “Longevity with Health”.
Specialisation in Naturopathic Medical Psychology, through holistic psychosomatic approach.
Specialisation in Natural Medicine, for holistic pathological problems approach.
Specialisation in Fitness, Physical activity, Detoxification and Healthy life-style.
Ageing & Disability (Intellectual and Physical) Support Specialist.
Specialisation in Naturopathic Oncology

In the past Member of:

the AUSTRALIAN TRADITIONAL MEDICINE SOCIETY (ATMS).
the COMPLEMENTARY MEDICINE ASSOCIATION (Australia)
the AUSTRALIAN HOMOEOPATHIC ASSOCIATION
the AUSTRALIAN ASSOCIATION of GERONTOLOGY
the AUSTRALIAN & NEW ZEALAND MENTAL HEALTH ASSOCIATION
the BRITISH GERIATRIC SOCIETY
the HELLENIC GERONTOLOGY and GERIATRIC ASSOCIATION(Current)
the PANHELLENIC ASSOCIATION of HEALTH SCIENTISTS
the ASSOCIATION of GREEK HOMOEOPATHS

2 Σχόλια

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Γειά σας, ευχαριστώ για τις χρήσιμες συμβουλές σας!
  Μία ερώτηση, στην οποία εκάστοτε διαβάζω ή ακούω διαφορετικές απαντήσεις: είναι τελικά χρήσιμο να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμινών, πότε και ποιός το αποφασίζει, ποιός γιατρός με ποιά ειδικότητα; Πρόσφατα διάβασα μια ανακοίνωση από κάποιον γιατρό ξένης κλινικής, δεν ενθυμούμαι ποιάς, όπου σύμφωνα με μελέτη τους, τελικά, τα συμπληρώματα βιταμινών “κονταίνουν” τον βίο μας, ο οποίος ούτως ή αλλέως είναι βραχύς! Φαντάζομαι ότι όλοι εμείς οι απλοί, μη ειδικοί, άνθρωποι είμαστε εντελώς μπερδεμένοι και το ερώτημα αυτό

  δεν είναι μόνον δικό μου! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  ΥΣ. Εάν πρέπει να παίρνουμε βιταμίνες, γεννάται και ερώτημα ποιότητας και εταιρείας! Κάποτε ακούω γιατρούς να μας συστήνουν συγκεκριμένη εταιρεία ως την ποιοτικότερη από κάποιες άλλες!

  • Ευχαριστούμε για την ερώτηση σας.

   Δυστυχώς όπως και τα φάρμακα, έτσι και τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνονται χωρίς προηγουμένως να έχει πιστοποιηθεί με κάποιον τρόπο η αναγκαιότητα λήψης τους από το συγκεκριμένο οργανισμό.

   Δεν υπάρχει ιατρός “αρμόδιος” να δώσει συμπληρώματα διατροφής. Οι ιατρικές ειδικότητες πάνε ανάλογα το σύστημα του οργανισμού το οποίο εξετάζουν συμπτωματολογικά. Ο πιο κοντινός “αρμόδιος” είναι κάποιος κλινικός διαιτολόγος ή διατροφολόγος. Ακόμη όμως και αυτοί συνήθως καταφεύγουν σε έτοιμα διαιτολόγια μη λαμβάνοντας υπόψην το γενετικό υπόβαθρο και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου που ζητά τη συμβουλή τους.

   Δεν θα κρίνω τον ισχυρισμό του γιατρού που αναφέρετε διότι είναι αντιπαραγωγικό και επιτείνει τη σύγχυση για τον απλό κόσμο που δεν γνωρίζει και δεν έχει και την υποχρέωση να γνωρίζει.

   Η προσωπική μου προσέγγιση είναι η εξής:
   1. Τα τρόφιμα έχουν ποιοτικά υποβαθμιστεί λόγω της εντατικής καλλιέργειας (γεωργία & κτηνοτροφία). Φτωχό και ταλαιπωρημένο χωράφι δίνει φυτά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Τόσο απλά

   2. Οι πιο πολλοί άνθρωποι τρώνε πλέον εκτός σπιτιού κάτι που συνεπάγεται ότι δεν ελέγχουν οι ίδιοι τον τρόπο μαγειρέματος (λάδι, θερμοκρασίες, καθαριότητες κλπ). Άρα η ήδη υποβαθμισμένη ποιοτικά τροφή, υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με το μαγείρεμα.

   3. Ζούμε σε τοξικό περιβάλλον ό,τι σημαίνει αυτό. Ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Στο τοξικό περιβάλλον προστίθεται και ο αγχώδης τρόπος ζωής.

   Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι έχουμε μεγάλη ανάγκη σε θρεπτικά στοιχεία ενώ η τροφή μας παρέχει όλο και λιγότερα.

   Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν τα συμπληρώματα διατροφής (όχι μόνο βιταμινών). Πολλές εταιρείες για λόγους κόστους χρησιμοποιούν συνθετικές βιταμίνες πχ Ε από πετροχημικά και όχι από σησαμέλαιο που είναι μια από τις φυσικές της πηγές. Χημικά μπορεί να είναι το ίδιο αλλά το σώμα απορροφά μόνο τη φυσική μορφή.
   Άλλος παράγοντας πιθανής τοξικότητας των συμπληρωμάτων διατροφής είναι τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται – δηλαδή οι αδρανείς βιολογικά ουσίες που κάνουν την ταμπλέτα ή την κάψουλα. Και αυτές πρέπει να είναι φυσικής προέλευσης (πχ κυτταρίνη από φυτό) και όχι συνθετικής. Τα τοξικά έκδοχα έχουν προκαλέσει ακόμα και θανάτους σε ευαίσθητα ή αλλεργικά άτομα.

   Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλές σοβαρές και υπεύθυνες εταιρείες με δυνατό επιστημονικό κύρος οι οποίες παράγουν σκευάσματα φυσικής προέλευσης που πραγματικά βοηθούν.

   Απάντηση στο γενικό ερώτημα: “Αν πρέπει να παίρνουμε ή όχι συμπληρώματα” μπορεί να δοθεί εξατομικευμένα. Όλοι λίγο πολύ τα έχουμε ανάγκη εξαιτίας των λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω (χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα μέσω της τροφής και τοξικός τρόπος ζωής)

   Στην ερώτηση “τι χρειάζεται να πάρω”, υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος πέρα από τις κλασικές εξετάσεις αίματος (πχ ανάλυση μαλλιών) ώστε ο άνθρωπος που τον παρακολουθεί να μπορέσει εξατομικευμένα και υπεύθυνα να του δώσει εκείνο ή εκείνα τα σκευάσματα που χρειάζεται για το κατάλληλο χρονικό διάστημα και στην κατάλληλη δόση.

   Τα σκευάσματα όταν είναι φυσικής προέλευσης είναι απολύτως ασφαλή υπό τις ως άνω προϋποθέσεις. Το σύνθημα είναι: τα σωστά σκευάσματα με το σωστό τρόπο από το σωστό επαγγελματία.

   Νίκος Δαραδήμος
   Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
   MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
   Εφαρμογές Βιοσυντονισμού
   Ρεφλεξολογία – Ενεργειακές Θεραπείες
   Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health