ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΩΣ ΑΡΩΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΨΑΡΙ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΖΩΜΟΥΣ

 Ψάρι και μυρωδικά

Παίρνουμε ένα λαβράκι, καθαρίζουμε την κοιλιά του, την πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και πιπέρι, και τη γεμίζουμε με φύλλα λουίζας, λεμονοθύμαρο και λίγη δάφνη. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο για να «δέσει» το ψάρι με τα μυρωδικά. Μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτήν τη διαδικασία από την προηγούμενη ημέρα και να διατηρήσουμε το ψάρι στο ψυγείο σε σχάρα, σκεπασμένο με μεμβράνη. Ψήνουμε το λαβράκι στη σχάρα για 15-20 λεπτά ή στον φούρνο για 30 λεπτά.

Κοτόπουλο και μυρωδικά

Αφαιρούμε από ολόκληρο το κοτοπουλάκι τα συκωτάκια και ρίχνουμε στην κοιλιά του αλάτι χοντρό, λίγη δάφνη, ρίγανη, θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο, φλοίδα λεμονιού, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το περιχύνουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο, ρίχνουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.

Αρωματισμένο ελαιόλαδο

Σε γουδί ρίχνουμε φρέσκια ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο, όσο να μουσκέψουν τα φύλλα, και λίγο ανθό αλατιού. Χτυπάμε με το γουδοχέρι για 4-5 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα σε σκεύος, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο γουδί και ανακατεύουμε ώστε να πάρουμε όλο το υπόλοιπο υλικό. Ρίχνουμε την ποσότητα του ελαιόλαδου που θα διατηρήσουμε στον περιέκτη μας, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Την επομένη το σουρώνουμε, πιέζουμε με κουτάλι τα μυρωδικά και στη συνέχεια γεμίζουμε τον περιέκτη. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο με ό,τι αρωματικό θέλουμε, ακολουθώντας αυτήν τη διαδικασία.

Πώς αρωματίζουμε ζωμούς

Με φρέσκα μυρωδικά μπορούμε να ενισχύσουμε τους ζωμούς. Βράζουμε για 20 λεπτά ζωμό λαχανικών με κρεμμύδι, καρότο, πράσο, σέλινο, δάφνη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο. Τον σουρώνουμε και τον χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, αντί για νερό, δίνοντας γευστική ένταση στο φαγητό.

Επιμέλεια

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.