ΑΠΟΨΕΙΣ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

 

Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για αρκετό καιρό, σε λίγο θα μας “αφήνουν” να βγούμε έξω αλλά εμείς δεν θα βγαίνουμε γιατί θα λέμε:

-Που να πάω έξω; Κι αν “ξεμυτίσει” κανένας άλλος αόρατος και άγνωστος ιός;

-Κι αν ο “γείτονας” είναι “ασυμπτωματικός” σε κάτι που δεν ξέρω ακόμα;

-Κάτσε μέσα για σιγουριά στην εθελοντική “ιδρυματοποίηση από χρόνια φοβία”.

Το “σύνδρομο της ιδρυματοποίησης”

Αυτό που συμβαίνει είναι δραματικό. Ο χρόνος “παγώνει”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, και ο τρόφιμος σε αρκετές περιπτώσεις σταματά να εξελίσσεται ως προσωπικότητα, μένοντας “στάσιμος” λόγω των περιορισμένων ερεθισμάτων και δυνατοτήτων να έρθει σε επικοινωνία με τα μέλη και τις δράσεις της ελεύθερης κοινωνίας.

Το “πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ”

Ήταν ένα πείραμα πάνω στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα. Το πείραμα διεξήχθη το 1971 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Το “σύνδρομο της Στοκχόλμης”

Μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή τραυματικής “συγκόλλησης”, η οποία δεν απαιτεί απαραιτήτως ένα σενάριο ομηρείας, αλλά αφορά “ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ δύο ατόμων, όπου ένα πρόσωπο παρενοχλεί περιοδικά, χτυπάει, απειλεί, κακοποιεί, ή εκφοβίζει το άλλο”. Μια συχνά χρησιμοποιούμενη υπόθεση για να εξηγηθεί το φαινόμενο του συνδρόμου της Στοκχόλμης, βασίζεται στη φροϋδική θεωρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ “ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ” ΤΩΝ ΜΜΕ;

Kολχικίνη (colchicine)

Απολύτως αντενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια. Περίπου 10-20 τοις εκατό μιας δόσης κολχικίνης απεκκρίνεται αμετάβλητη από τα νεφρά. Η αθροιστική τοξικότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευρομυοπάθεια με αδυναμία, αυξημένη CPK, και αισθητικοκινητική πολυνευροπάθεια.

Η τοξικότητα με κολχικίνη μπορεί να ενισχυθεί από την ταυτόχρονη χρήση στατινών και φιμπρατών. Αυτή η νευρομυϊκή πάθηση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη (ακόμη και μετά τη διακοπή του φαρμάκου).

Άνοια μπορεί να προκληθεί, υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατος.

Παρενέργειες κολχικίνης

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις και ουδετεροπενία. Οι υψηλές δόσεις μπορεί, επίσης, να βλάψουν το μυελό των οστών, οδηγούν σε αναιμία, και προκαλούν απώλεια μαλλιών. Η κολχικίνη μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή θόλωση του κερατοειδούς και να απορροφηθεί μέσα στο σώμα, προκαλώντας συστηματική τοξικότητα.

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας κολχικίνης αρχίζουν 2 έως 24 ώρες μετά την κατάποση με κάψιμο στο στόμα και το λαιμό, πυρετό, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοκ λόγω ελαττωμένου όγκου αίματος, λόγω της εξαιρετικής αγγειακής βλάβης και απώλεια υγρών μέσω της γαστρεντερικής οδού, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Εάν το προσβεβλημένο άτομο δεν ανακάμψει, μπορεί να συμβεί ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων, με βλάβες στα νεφρά, χαμηλή παραγωγή ούρων, αίμα στα ούρα, χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, αναιμία, μυϊκή αδυναμία, ηπατική ανεπάρκεια, ηπατομεγαλία, καταστολή του μυελού των οστών, θρομβοπενία και ανιούσα παράλυση με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Μπορεί, ακόμη να συμβεί σύγχυση και ντελίριο και ψευδαισθήσεις. Η ανάκαμψη αρχίζει σε έξι έως οκτώ ημέρες και αρχίζει με λευκοκυττάρωση και αλωπεκία και οι λειτουργίες των οργάνων επιστρέφουν στο φυσιολογικό.

Η μακροχρόνια έκθεση στην κολχικίνη μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, ιδιαίτερα του μυελού των οστών, των νεφρών, και των νεύρων. Οι επιδράσεις της μακροχρόνιας τοξικότητας με κολχικίνη περιλαμβάνουν ακοκκιοκυτταραιμία, θρομβοπενία, χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, απλαστική αναιμία, αλωπεκία, εξάνθημα, πορφύρα, φυσαλιδώδη δερματίτιδα, νεφρική βλάβη, ανουρία, περιφερική νευροπάθεια και μυοπάθεια. (Πηγή: Emedi)

Mεφλοκίνη (mefloquine)

Θεωρείται ένα από τα κύρια φάρμακα για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Ή καλύτερα εθεωρείτο μέχρι τώρα, αν και είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ψύχωση.

Μετά από εκτεταμένες παρατηρήσεις και αντικρουόμενες συζητήσεις μεταξύ επιστημόνων, η αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, αποφάσισε την αναστολή χορήγησης της, αφού διαπιστώθηκε ότι δημιουργεί ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές στο προσωπικό. Οι τελευταίες μάλιστα, (ζαλάδες, απώλεια ισορροπίας, εμβοές) μπορούν να συνεχιστούν επί μήνες μετά την παύση λήψεως του φαρμάκου, έως και να παραμείνουν μόνιμες στον ασθενή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ίσως με τη λήψη αυτού του φαρμάκου, να έγινε και απόκλιση της πραγματικής διάγνωσης, συγχέοντας την με το μετατραυματικό στρες.

Φαντασθείτε ότι αυτό το φάρμακο κατασκευάστηκε στη 10ετία του ’70 από στρατιωτικούς γιατρούς και χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες ευρέως στον αμερικανικό στρατό και φυσικά στις ειδικές δυνάμεις, για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας που σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους.

Έτσι η αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (που προηγήθηκε 2 μήνες) έβαλε το Lariam Roche (εμπορική ονομασία) στη μαύρη λίστα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Πρόσφατες δε έρευνες έδειξαν, ότι ο Αμερικανός στρατιώτης που σε κατάσταση αμόκ σκότωσε 16 Αφγανούς το 2012, έκανε χρήση της μεφλοκίνης, ενώ έπασχε από νευρικές διαταραχές. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που προκάλεσε την όλη ιστορία.

(Ετικέτες: ΗΠΑ , Ιατρική πεδίου μάχης , Στρατιωτική Ιατρική Τεχνολογία).

Χμμμμμμμμμμμ

 

Dr. Nikolaos Vrousgos, ND

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

DR. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΟΥΣΓΟΣ

Since 1994 working experience in the fields of Disability, Ageing, Welfare and Health in a variety of Organisations in Adelaide and Melbourne like: “Hamstead Rehabilitation Centre”, “IDSC” “Strathmont Centre”, “South Australian Mental Health Service”, “SAGWC”, “AGWS”, “MSSA”, “Randstad”, “On-Call”, “Care Choice”, “Yooralla”, “Alpha Autism”, “Autism Plus”, “Autism Spectrum”, including about three years in a Nursing Home of 250 beds capacity.

Accredited Registered Practitioner in Australia: For Clinical Gerontology/Geriatrics, Naturopathy, Homoeopathy, Herbal Medicine, Nutrition, Oriental Medicine, Colonic Irrigation, Counselling and Fitness.

SPECIALIST PRACTITIONER

Specialisation in Clinical Gerontology and Geriatrics towards: “Longevity with Health”.
Specialisation in Naturopathic Medical Psychology, through holistic psychosomatic approach.
Specialisation in Natural Medicine, for holistic pathological problems approach.
Specialisation in Fitness, Physical activity, Detoxification and Healthy life-style.
Ageing & Disability (Intellectual and Physical) Support Specialist.
Specialisation in Naturopathic Oncology

In the past Member of:

the AUSTRALIAN TRADITIONAL MEDICINE SOCIETY (ATMS).
the COMPLEMENTARY MEDICINE ASSOCIATION (Australia)
the AUSTRALIAN HOMOEOPATHIC ASSOCIATION
the AUSTRALIAN ASSOCIATION of GERONTOLOGY
the AUSTRALIAN & NEW ZEALAND MENTAL HEALTH ASSOCIATION
the BRITISH GERIATRIC SOCIETY
the HELLENIC GERONTOLOGY and GERIATRIC ASSOCIATION(Current)
the PANHELLENIC ASSOCIATION of HEALTH SCIENTISTS
the ASSOCIATION of GREEK HOMOEOPATHS

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.