ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΕΣ

 

Η νέα συνταγή για τις σαλάτες. Ανακατεύουμε, χωρίς δισταγμό, διάφορες ποικιλίες σαλατικών, άγριες και ήμερες, και συνδυάζουμε τα πιο απρόσμενα υλικά μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα θα το απολαύσετε στο τραπέζι σας.

Δεν πρόκειται απλώς για μια νέα τάση. Το καρότο-λάχανο και η μαρουλοσαλάτα μας φαίνονται πια μονότονα. Σήμερα οι σαλάτες έχουν προσωπικότητα, χαρακτήρα, ποικιλία. Τέρμα και οι παλιές σος, που έπνιγαν τη φρεσκάδα των σαλατικών! Οι «κάθε λογής κρέμες» είναι passe! Τώρα, το ελαιόλαδο τονίζει τα αρώματα της φύσης και οι συνδυασμοί των υλικών δεν γνωρίζουν όριο.

Η τάση στη σαλάτα είναι η ποικιλία. Ρωτήστε κάποια από τα κοινά ή τα άγρια χόρτα μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ κάποια άλλα κάνουν υπέροχες βραστές σαλάτες. Το βράσιμο στον ατμό ή το άχνισμα των λαχανικών στις ειδικές κατσαρόλες (1-2 λεπτά), μας επιτρέπουν να συνδυάσουμε ωμά και βραστά λαχανικά, σε ένα παιχνίδι γεύσεων και υφής. Η σος της σαλάτας (dressing) γίνεται συχνά με βάση τη μουστάρδα ή ένα απλό λαδόξιδο που χτυπάμε με λίγο αλατοπίπερο. Την λέμε «βινεγκρέτ», όταν είναι χτυπημένη, και «λαδόξιδο» όταν τα υλικά αναμιγνύονται τη στιγμή που ανακατεύουμε τη σαλάτα.

Η γοητεία της -τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, που προσθέτουμε στο τέλος και «ανεβάζουν» το ελαιόλαδο, πάντα έξτρα παρθένο- στα γευστικά ύψη. Μας αρέσει η σαλάτα να περιέχει κάποιες ιδιαίτερες γευστικές πινελιές: κυβάκια ψιλοκομμένου μπέικον, αυγά ποσέ στο ξίδι, ζεστά κρουτόν τηγανισμένα με σκόρδο, βραστά αυγά ορτυκιών, κομματάκια ξινόμηλου, προσούτο, ζεστό κατσικίσιο τυρί (chevre), ανθότυρο, αντσούγιες, κάπαρη, κυβάκια ντομάτας, «φλούδες» παρμεζάνας, ελιές αρωματισμένες με φρέσκα μυρωδικά, αχιβάδες, πετροσωλήνες ή άλλα θαλασσινά. Παίζουμε ακόμα και με τα πιο απρόσμενα υλικά. Συνδυάζουμε στη βινεγκρέτ μας ξίδι-μέλι ή σταφίδες. Αντικαθιστούμε το λεμόνι με πορτοκάλι ή νεράντζι. Τονίζουμε τη σπιρτάδα της με λίγο ταμπάσκο, ή της δίνουμε μια νότα εξωτική, με σόγια-λάιτ. Επιτέλους. ελεύθεροι! … Αυτοσχεδιάζουμε! …

Τα είδη της σαλάτας

Καλλιεργούμενα μαρούλια και σαλάτες

  • Αντίδι «ταραζάκο»: Το δόντι του λιονταριού, όπως το λένε, είναι για πολλούς φάρμακο, αλλά και απαραίτητο γευστικό συμπλήρωμα.
  • Βελγική Αντίβ: Η γευστική αυτή οβίδα -σχήμα- γοητεύει τους φανατικούς των πικρών, με τη φινέτσα της. Βρασμένη, προσθέτει άρωμα στα γκρατέν.
  • Γλιστρίδα ή Αντράκλα: Πιπεράτη γεύση, πικάντικη, που συνδυάζεται ευχάριστα με τα ψάρια. Αγαπά το ξίδι και την ντομάτα.
  • Iceberg (Άισμπεργκ): Μαρούλι σε σχήμα λάχανου! Δροσερή, τραγανιστή, ιδιαίτερη, γλυκιά. Τα ανθεκτικά φύλλα του επιδέχονται συνδυασμούς με ζεστά υλικά.
  • Κάρδαμο: Σγουρό και σχεδόν όμοιο με το σγουρό μαϊντανό, έχει χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση. Φίλος της ντομάτας, όσο και η ρόκα.
  • Κινέζικο Λάχανο: Το κινέζικο λάχανο έκανε καριέρα στη χώρα μας ως συνοδευτικό της αντίστοιχης κουζίνας. Δώστε του υπόσταση στη σαλάτα, προσθέτοντας σόγια στη βινεγκρέτ, ή παρμεζάνα.
  • Κινέζικο Λάχανο Μποκ-Τσόι: Φύλλα κινέζικου λάχανου πιο σπάνιο. Κυρίως, στα σουπερμάρκετ ή σε εξειδικευμένα μανάβικα.
  • Λάπαθα: Τρώγονται και ωμά, ψιλοκομμένα με το ψαλίδι, απαραιτήτως με ισχυρή βινεγκρέτ: τους ταιριάζουν οι κόκκινες ψητές πιπεριές.
  • Λαχανίδες και Παραπούλια: Τα φύλλα του λάχανου και του μπρόκολου ψαλιδισμένα, ωμά ή βραστά, γίνονται εξαιρετική σαλάτα, με ιδιαίτερο άρωμα.
  • Λάχανο: Σπουδαίο, σπουδαιότατο συμπλήρωμα μιας σαλάτας. Συνδυάζεται εξαιρετικά με τη σελινόριζα και το κινέζικο ξαδερφάκι του. Ζητά ένταση στο ντρέσιγκ του (π.χ. σκόρδο, κ.ά.).
  • Λόλο Πράσινο: Συνδυάζεται πολύ με άλλα είδη μαρουλιών και επιζητά δυνατά εμβάμματα (dressing).
  • Λόλο Ρόσο: Πολύ σγουρή ποικιλία μαρουλιού, που έγινε ιδιαίτερα αγαπητή τα τελευταία χρόνια, καθώς ήταν η πρώτη χρωματιστή με διαφορετική γεύση.
  • Μαρούλι (Ρομάνα): Βάση για πολ¬λές σαλάτες, καθώς όμως είναι γευστικό και ανθεκτικό στο ξίδι, τρώγεται και μόνο του.
  • Νεροκάρδαμο: Μικρά μικρά, τρυ¬φερά φυλλαράκια, που φυτρώνουν σαν τις φακές. Χαρακτηριστικό συστατικό του αγγλικού σάντουιτς. Προσοχή, χάνουν την πιπεράτη γεύση τους, όταν βραστούν.
  • Παντζαρόφυλλα: Κόβοντας 1-2 παντζαρόφυλλα στις σαλάτες, δίνετε υφή και τη χαρακτηριστική γεύση του παντζαριού. Τρώγονται και βραστά.
  • Πράσινα Φύλλα Δρυός: Σγουρή σαλάτα, με ουδέτερη σχεδόν γεύση, που προτιμάται για την υφή της. Επάνω της «πιάνει» καλά η σος βινεγκρέτ.
  • Ραντίκιο (radicchio): Η κόκκινη καρδιά της ιταλικής σαλάτας δίνει υφή και όμορφη, πικρούτσικη γεύση στις σαλάτες.
  • Ραντίκιο «τρεβιζάνο»: Τα μακρουλά. τραγανά φύλλα αυτής της κόκκινης σαλάτας, έχουν τη χαρακτηριστική πικρή γεύση της συγγενικής βελγικής αντίβ.
  • Ρόκα: Η μοναδική της σπιρτάδα την κάνει τη βεντέτα της εποχής μας. Συνδυάζεται με κρεατικά, αλλαντικά και ντομάτες δίνει χαρακτήρα στη σαλάτα.
  • Σαλάτα πλατύφυλλη, μαλακιά και άγευστη είναι καταρχήν ιδανική για να «ξεπλύνει» κανείς το στόμα, όταν σερβίρεται μετά το φαγητό, αλλά και καταδικασμένη να στολίζει τις πιατέλες.
  • Σγουρά Αντίδια: Τα γνωστά μας αντίδια, όταν είναι φρέσκα και βλασταράκια, μπορούν να υποκαταστήσουν τη βελγική αντίβ (φριζέ).
  • Σγουρή (φριζέ): Η βεντέτα των γαλλικών εστιατορίων. Συνδυάζεται με δυνατή βινεγκρέτ, ζεστά κατσικίσια τυριά, μπέικον και τηγανητά ψωμάκια.
  • Σέσκουλο & κόκκινο Σέσκουλο: Ξεχωριστή, τραγανή υφή. Κόβεται σε λεπτές λωρίδες, ζητά καλό ελαιόλαδο.
  • (Ε)Σκαρόλα: Τα κυματιστά φύλλα της την κάνουν να ξεχωρίζει από τα αντίδια. Απαλότερη στην υφή και πλούσια στη γεύση, είναι η ιδανική σαλάτα για να προσθέσει κανείς επάνω της ζεστά τυριά και μπέικον.
  • Σινάπι: Πιπεράτη γεύση. Τα πολύ φρέσκα φυλλαράκια του, ωμά, δίνουν έκφραση στη σαλάτα.
  • Σπανάκι: Η ιδανική σαλάτα για το καρύδι, το ροκφόρ ή το μπέικον. Διαλέξτε το πολύ φρέσκο.
  • Φύλλα Δρυός (κόκκινα): Η ίδια με την προηγούμενη, αλλά σε κόκκινο χρώμα. Και οι δύο αγαπούν τις αρωματικές σος.
  • Χειμωνιάτικη Γλιστρίδα (λυκοτρίβολο) ή mache των Γάλλων γίνεται ιδιαίτερα αγαπητή για το μοναδικό, καρυδάτο άρωμά της. Μικροσκοπικά μπουκετάκια.
  • Χειμωνιάτικο Κάρδαμο: Πολύ κοντινό στο κάρδαμο, με κοφτά φυλλαράκια που θυμίζουν λίγο τη ρόκα.

Πηγές : το βιβλίο της Μυρσίνης Λαμπράκη Τα χόρτα, akispetretzikis

Συνεχίζεται …..

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.