ΔΙΝΩ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΧΑΡΑ ΣΥΝΩΝΥΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Η χαρά αποτελεί για πολλούς ανθρώπους μια σπάνια εμπειρία, ενώ κυρίαρχα συναισθήματα των περισσοτέρων είναι η θλίψη και το άγχος.

Χαρά νιώθουμε όταν μας συμβαίνει κάτι που ερμηνεύουμε εμείς ότι είναι καλό και  μας ικανοποιεί. Είναι ένα θετικό συναίσθημα που μας παροτρύνει να ανοιχθούμε, να παίξουμε και να δημιουργήσουμε. Συνήθως αισθανόμαστε χαρά όταν νιώθουμε ασφαλείς και σε καταστάσεις που δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια.

Όταν είμαστε παιδιά είμαστε ανοιχτοί στην χαρά.Για τα παιδιά η χαρά και το παιχνίδι είναι συνώνυμα της ζωής και γι αυτό τη βιώνουν συνέχεια.

Όσο, όμως, μεγαλώνουμε χαιρόμαστε όλο και λιγότερο. Η παιδική ηλικία έχει την αίσθηση της ελευθερίας που είναι βασική για να νιώσουμε τη χαρά και το στοιχείο της ξενοιασιάς.

Ως ενήλικες έχουμε υποχρεώσεις, ευθύνες και έγνοιες στην καθημερινότητά μας που μας κρατούν προσκολλημένους στο άγχος της επιβίωσης. Κυρίως, όμως, καθώς μεγαλώνουμε υιοθετούμε την πεποίθηση ότι «οι μεγάλοι δεν παίζουν, είναι σοβαροί».

Είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ελεύθεροι για να μπορέσουμε να δράσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Η ελευθερία διακρίνεται σε εσωτερική, δηλαδή μια  κατάσταση της συνείδησης που έχει να κάνει με το πώς βιώνουμε την θέση μας μέσα στον κόσμο και εξωτερική,  δηλαδή κατά πόσον οι εξωτερικές συνθήκες είναι τέτοιες που μας αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό ή λειτουργούν περιοριστικά.

Η συμπεριφορά μας και οι σκέψεις μας ελέγχονται από τους ηθικούς κανόνες που θέτει το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο έχουμε ενταχθεί, μέσα από το λεγόμενο «Υπερεγώ» μας – εκείνο το ψυχικό μας τμήμα που θέτει τα «μη» και τα «πρέπει». Διαμορφώνεται, δηλαδή, και τροφοδοτείται από την διαπαιδαγώγησή μας όπως πραγματώνεται από τους γονείς και τους μηχανισμούς της  κοινωνικοποίησης.

Όσο πιο αυταρχικό και επιβλητικό γονιό έχουμε (ή είχαμε), τόσο πιο φορτωμένο είναι το Υπερεγώ μας με απαγορεύσεις και περιορισμούς και μας εμποδίζει να ζήσουμε με ελεύθερη έκφραση. Όταν η έκφρασή μας είναι ελεύθερη βιώνουμε και εκδηλώνουμε το αίσθημα της χαράς που μας κινητοποιεί και μας ενεργοποιεί.

Πώς εκδηλώνεται η χαρά; Όταν χαιρόμαστε χαμογελάμε, γελάμε, περπατάμε ανάλαφρα, χοροπηδάμε, τραγουδάμε, δημιουργούμε, δείχνουμε ενθουσιασμό  και είμαστε γεμάτοι ενέργεια, πάθος και αισιοδοξία.

Στους ενήλικες αυτές οι εκδηλώσεις είναι σχεδόν «απαγορευμένες» μέσα στην καθημερινότητα: όταν περπατούν στον δρόμο, στην εργασία τους, στις κοινωνικές τους δημόσιες συναναστροφές.

Για να  έρθουμε σε επαφή με την κατάσταση της χαράς ως ενήλικες  χρειάζεται να ξαναβρούμε «το παιδί μέσα μας» και να βιώσουμε την αίσθηση της ελευθερίας και της ξεγνοιασιάς  πέραν των κοινωνικών συνθηκών και κανόνων.

Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να χαρούμε και να συγκεντρωθούμε στο εδώ και τώρα. Να παραδοθούμε στο σώμα μας και στις αισθήσεις μας αφήνοντας πίσω την ψευδαίσθηση του ελέγχου.

Η χαρά ενώ φαίνεται ένα απλό συναίσθημα ταυτόχρονα είναι και δύσκολο. Δυσκολευόμαστε να τη βιώσουμε και όταν μας συμβαίνει το συναίσθημα αυτό συνήθως δεν έχει στην ψυχή μας μεγάλη διάρκεια. Όμως αν θέλουμε να αυξήσουμε τις στιγμές που το βιώνουμε θα πρέπει να εξασκηθούμε συστηματικά και χωρίς ενοχές.

Καλό είναι να απαλείψουμε από το λεξιλόγιο και τη σκέψη μας, όταν μας συμβαίνει κάτι καλό, εκφράσεις όπως: «Δεν μπορεί κάποιο λάκκο έχει η φάβα» που σαμποτάρουν τις στιγμές χαράς που βιώνουμε. Είναι καιρός να αποενοχοποιήσουμε το συναίσθημα της χαράς και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή της ζωής μας ανεξάρτητα αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Η χαρά και τα υπόλοιπα συγγενικά της συναισθήματα  έχουν αδιαμφισβήτητα  θετική επίδραση στη ζωή  και την υγεία μας, σωματική και ψυχική. Σε περιόδους κρίσης και όχι μόνο, η θετικότητα  αποτελεί τη μόνη λύση για να καταφέρουμε να ζήσουμε  ολοκληρωτικά χωρίς ενοχές και τύψεις.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος μύησης στην αξία της χαράςείναι να μάθουμε  να απολαμβάνουμε τα μικρά πράγματα που μας προσφέρει η κάθε μέρα.

Να χαρούμε:

Χουζουρεύοντας το πρωί στο κρεβάτι, κολυμπώντας στη θάλασσα, ρίχνοντας βότσαλα στο νερό για να κάνουν «γκελ», πίνοντας καφέ με ένα φίλο, αγκαλιάζοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο, περπατώντας στη ζεστή άμμο, δίνοντας και παίρνοντας χάδια, κάνοντας έρωτα, βλέποντας το φεγγαρόφωτο, απολαμβάνοντας τη γλύκα της ζωής…

 

Αξίζω να είμαι χαρούμενος!

                       Γελάω ελεύθερα!                   Μοιράζομαι την χαρά μου!

Εστιάζομαι σε ό,τι θέλω να κάνω!         Παρατηρώ τις δικές μου εκδηλώσεις χαράς!

Αναπνέω και νιώθω τη χαρά της ζωής να με πλημμυρίζει!

 

Έρη Μπασιούκα

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Συντονίστρια Σχολών Γονέων

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΡΗ ΜΠΑΣΙΟΥΚΑ

Σπούδασα ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College) και εξειδικεύτηκα στην σωματική ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και ανάλυσης του χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.). Εκπαιδεύτηκα στο συντονισμό ομάδων σχολών γονέων στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων συμμετέχοντας ενεργά στη διεξαγωγή ερευνών. Επίσης εκπαιδεύτηκα στον αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών από την κα Δώρα Μαυρομάτη που σχεδίασε την εικονογραφημένη μέθοδο.

Έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθώς και σε διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως το κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών «Γραμμή SOS δίπλα σου», το σωματείο νευρομυϊκών παθήσεων MDA Ελλάς, στο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιού και οικογένειας «ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», και στο Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ».

Από το 2001 εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες, γονείς και παιδιά. Συντονίζω ομάδες αυτογνωσίας, ομάδες παιδιών, ομάδες εγκύων και σχολές γονέων σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο. Διοργανώνω βιωματικά σεμινάρια αυτογνωσίας ενηλίκων, ομιλίες σε σχολεία, ημερίδες και συνεργάζομαι με παιδικούς σταθμούς σε τακτική βάση. Αρθρογραφώ συστηματικά σε επιστημονικά περιοδικά για θέματα που αφορούν τον άνθρωπο και τη σχέση γονιών και παιδιών Είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΕΑΒΡ).

Ένα μέρος της εμπειρίας που έχω αποκομίσει από την εργασία μου τόσα έτη σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών απεικονίζεται στο βιβλίο μου «Το ημερολόγιο του γονέα – 366 συμβουλές για γονείς, μία για κάθε μέρα». Σε αυτό το πρωτότυπο ημερολόγιο οι γονείς μπορούν να πάρουν ως ερέθισμα τη φράση της κάθε ημέρας, να σημειώσουν τα δικά τους σχόλια και να επεξεργαστούν τα θέματα που θίγονται.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.