ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΕΥΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

ΝΕΥΡΙΚΟ

Στο νευρικό σύστημα συμπεριλαμβάνονται τα εξής όργανα : Κεντρικό Νευρικό Σύστημα Περιφερικό Νευρικό Σύστημα. Κεντρικό Νευρικό Σύστημα Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός, είναι το βασικότερο μέρος ενός νευρικού συστήματος. Το ΚΝΣ παίζει το βασικότερο ρόλο στην επεξεργασία της πληροφορίας που λαμβάνεται από τις αισθήσεις του οργανισμού, στη ρύθμιση πολλών από τις λειτουργίες του, στην εκδήλωση της σκέψης και της λογικής κ.α. Μαζί με το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα, ελέγχουν τη συμπεριφορά αλλά και τις περισσότερες από τις ζωτικές λειτουργίες ενός οργανισμού.

Φυσικές ασθένειες : Φλεγμονώδεις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, Συστηματικές ατροφίες που προσβάλλουν πρωτοπαθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα, Εξωπυραμιδικές και κινητικές διαταραχές, Άλλα εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος, Απομυελινωτικά νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, Επεισοδιακές και παροξυσμικές διαταραχές, Διαταραχές των νεύρων, των νευρικών ριζών και πλεγμάτων, Πολυνευροπάθειες και άλλες διαταραχές του περιφερικού νευρικού συστήματος, Παθήσεις της νευρομυϊκής σύναψης και των μυών, Εγκεφαλική παράλυση και άλλα παραλυτικά σύνδρομα.

Συναισθηματικές ασθένειες : κατάθλιψη, κάρμα, χαλαρή σύνδεση αιθερικού – φυσικού σώματος

 

Περιφερικό Νευρικό Σύστημα

Το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα, εγκεφαλικές συζυγίες και τα νεύρα του νωτιαίου μυελού,  αποτελείται από νευρικές ίνες πού μεταφέρουν αισθητικά μηνύματα τόσο προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) αλλά και την απάντηση του ΚΝΣ προς την αντίθετη μεριά των ινών δηλαδή το σώμα (κυρίως μύες, όργανα, αδένες).

Φυσικές ασθένειες : ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ, ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥΣ ΝΕΥΡΩΝΕΣ, ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΑ ΝΕΥΡΑ, ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΙΣ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ.

Συναισθηματικές ασθένειες : κατάθλιψη, κάρμα, χαλαρή σύνδεση αιθερικού – φυσικού σώματος.

Το νευρικό σύστημα σχετίζεται και ελέγχεται από τα έκτο και έβδομο ενεργειακά κέντρα το Κέντρο Κεφαλής (και το κέντρο Άλτα) και το Κέντρο Άζνα.

ΚΕΝΤΡΑ ΚΕΦΑΛΗΣ & ΑΖΝΑ

Θέση :   Κέντρο Κεφαλής, λίγο πάνω από το κεφάλι Κέντρο Άζνα, ανάμεσα στα φρύδια. Κέντρο Άλτα, στη βάση του κρανίου.

Ενδοκρινικός αδένας : Επίφυση και υπόφυση.

Σχέση : ατμικό πεδίο (μας βοηθά να κατανοήσουμε τη θέληση και σκποπό).

Έκφραση : θέληση και σκοπός.

Κατώτερη αντιστοιχία : κέντρο βάσης.

Κυβερνήτης : Πλούτωνας, για το μέσο άνθρωπο και Ήφαιστος για τον ανεπτυγμένο.

Ακτίνα : 1, 7

Κοινωνική εξωτερίκευση : στενοκεφαλιά μη αποδοχή της λογικής, ούτε τις γνώμες των άλλων, έκφραση ανώτερης συνειδητότητας.  

 

Αισθητήριων οργάνων

Στο σύστημα αισθητήριων οργάνων, συμπεριλαμβάνονται τα εξής όργανα : ΟΦΘΑΛΜΟΙ, ΑΥΤΙΑ, ΓΛΩΣΣΑ, ΜΥΤΗ, ΔΕΡΜΑ.

ΟΦΘΑΛΜΟΙ

Μάτι ή οφθαλμός ονομάζεται το αισθητήριο όργανο της όρασης των ζωντανών οργανισμών. Μέσω αυτού λαμβάνονται τα οπτικά ερεθίσματα που στέλνονται στον εγκέφαλο ώστε να παίρνουν μορφή εκεί. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτό το περιβάλλον, υπό την προϋπόθεση πως το τελευταίο εκπέμπει, σκεδάζει, απορροφά, διαθλά κλπ. κατάλληλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (φως) που μπορεί να συλλάβει το μάτι.

Φυσικές ασθένειες : Μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, καταρράκτης, παθήσεων του κερατοειδούς, γλαύκωμα,ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κ.λπ.

Συναισθηματικές ασθένειες : αυταπάτες για αυτά που συμβαίνουν γύρω και εσωτερικά,φόβος για το μέλλον, δυσκολία προσαρμογής με περιβάλλον.

ΑΥΤΙΑ

Το αφτί είναι το όργανο ακοής του ανθρώπου και των ζώων, αλλά και σημαντικό όργανο για την ισορροπία. Οι άνθρωποι και τα σπονδυλωτά έχουν δυο αφτιά συμμετρικά τοποθετημένα σε αντίθετες πλευρές του κεφαλιού. Αποτελείται από το εξωτερικό αφτί το οποίο έχει τέτοια κατασκευή ώστε να βελτιώνεται η ακοή (το αφτί που είναι ορατό εξωτερικά και ο ακουστικός πόρος), το μέσο αφτί (μετά το τύμπανο) και το εσωτερικό αφτί (με κύριο όργανο τον λαβύρινθο).

Φυσικές ασθένειες : Εκκριτική Ωτίτις, Ωτοσκλήρυνση, Διάτρηση Τυμπάνου, Χολοστεάτωμα, Όγκοι του Ωτός Συναισθηματικές ασθένειες : έλλειψη επικοινωνίας με το περιβάλλον, έλλειψη κοινωνικής αυτοτοποθέτησης.

ΓΛΩΣΣΑ

Η γλώσσα αποτελεί μυώδες όργανο το οποίο καλύπτεται από βλεννογόνο για τη μεταφορά της προσλαμβανόμενης τροφής. Βοηθά στη μάσηση και στην κατάποση και περιέχει αισθητήρια όργανα για τη γεύση. Εκτός αυτού, η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στην άρθρωση των λέξεων κατά την ομιλία.

Φυσικές ασθένειες : φλεγμονώδεις βλάβες, όπως οι άφθες, ο απλός έρπητας και τα αντιδραστικής φύσης μικρά ογκίδια, όπως το τραυματικό ίνωμα, λοιμώξεις, μυκητιάσεις και βακτηριακές λοιμώξεις καρκίνος. Συναισθηματικές ασθένειες : διάκριση έλλειψη φαντασίας.

 

ΜΥΤΗ

Η μύτη είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που επιτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες : ΑΜΥΝΑ Ο ρινικός βλεννογόνος προστατεύει τον οργανισμό από τις εξωτερικές επιθέσεις λειτουργώντας ως φίλτρο. ΟΣΦΡΗΣΗ Χάρις στα εκατομμύρια των οσφρητικών αισθητήρων που υπάρχουν στις ρινικές κοιλότητες μπορούμε να διακρίνουμε εκατομμύρια διαφορετικές μυρωδιές. ΑΝΑΠΝΟΗ Η μύτη ρυθμίζει τον αέρα που αναπνέουμε, υγραίνοντας, θερμαίνοντας και καθαρίζοντάς τον πριν φτάσει στις κατώτερες αναπνευστικές οδούς. ΗΧΕΙΟ Ο ήχος της φωνής εξαρτάται από την αντήχηση των ρινικών κοιλοτήτων. Όταν η μύτη μας είναι κλειστή, ο ήχος της φωνής αλλάζει και τότε μιλάμε για έρρινη ομιλία.

Φυσικές ασθένειες : πολύποδες, Ανοσμία, Υποσμία, Δυσοσμία, Παροσμία, Παντοσμία, Αγνωσία. Συναισθηματικές ασθένειες : συγκινησιακός ιδεαλισμός, προσκόλληση σε ιδεώδη, δυσκολία διάκρισης.

ΔΕΡΜΑ

Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα με τα εξαρτήματά της και το χόριο με το υποδόριο λίπος. Τα εξαρτήματα της επιδερμίδας περιλαμβάνουν τους σμηγματογόνους , τους αποκρινείς και τους ιδρωτοποιούς αδένες, τις τρίχες και τους όνυχες. Το χόριο σχηματίζεται από δίκτυο κολλαγόνων ινών και τη βασική ουσία. Το χόριο στηρίζει την επιδερμίδα και περιλαμβάνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του δέρματος.

Φυσικές ασθένειες : ακμή, λεύκη, μελανώματα (καρκίνος του δέρματος), ψωρίαση, κ.λπ.

Συναισθηματικές ασθένειες : προβλήματα κανόησης σχετικά με το περιβάλλον, δυσκολία επικοινωνίας.

Το σύστημα αισθητήριων οργάνων, σχετίζεται και ελέγχεται από τα έκτο και έβδομο ενεργειακά κέντρα το Κέντρο Κεφαλής (και το κέντρο Άλτα) και το Κέντρο Άζνα.  

ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΗΣ & ΑΖΝΑ

Θέση :   Κέντρο Κεφαλής, λίγο πάνω από το κεφάλι Κέντρο Άζνα, ανάμεσα στα φρύδια. Κέντρο Άλτα, στη βάση του κρανίου.

Ενδοκρινικός αδένας : Επίφυση και υπόφυση.

Σχέση : ατμικό πεδίο (μας βοηθά να κατανοήσουμε τη θέληση και σκοπό).

Έκφραση : θέληση και σκοπός.

Κατώτερη αντιστοιχία : κέντρο βάσης.

Κυβερνήτης : Πλούτωνας, για το μέσο άνθρωπο και Ήφαιστος για τον ανεπτυγμένο.

Ακτίνα : 1, 7

Κοινωνική εξωτερίκευση : στενοκεφαλιά μη αποδοχή της λογικής, ούτε τις γνώμες των άλλων, έκφραση ανώτερης συνειδητότητας.

 

LifeHub Team

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.