ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

 

Το να είναι κάποιος γονέας αποτελεί επάγγελμα και χρειάζεται ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση; Ας δούμε παρακάτω τι είναι και πως λειτουργεί μια σχολή γονέων λοιπόν.

Οι σχολές γονέων είναι ένας θεσμός που ιδρύθηκε το 1962 με πρωτοβουλία της Ψυχολόγου κας Μαρίας Χουρδάκη, με βασικό σκοπό την πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού και την προετοιμασία και στήριξη του γονέα στο δύσκολο έργο του.

Οι σχολές γονέων έχουν ως στόχο στην ουσία να παρέχουν βοήθεια στους γονείς ώστε να νιώσουν πιο επαρκείς και εφοδιασμένοι στην άσκηση του γονικού ρόλου, μέσα από την παροχή γνώσεων που στηρίζονται στην επιστήμη της Ψυχολογίας, την ενημέρωση και την ψυχολογική στήριξη.

Μέσα σε ένα άνετο, φιλικό και ασφαλές περιβάλλον η ομάδα γονέων αποσκοπεί στην πρόληψη προβλημάτων και στην προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού. Είναι χώρος ανταλλαγής εμπειριών και σημαντικών γνώσεων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και ο χώρος μέσα στον οποίο σταδιακά χτίζονται τα θεμέλια για μια αποτελεσματική επικοινωνία και ομαλή συνεργασία μεταξύ γονέα και παιδιού.

Η θεματολογία που αναπτύσσεται στην ομάδα διαμορφώνεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τα ερωτήματα που εκφράζονται και τις ανάγκες των γονέων σε συνάρτηση πάντα με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών τους (βρεφική, προσχολική, σχολική, εφηβική ηλικία, ενηλικίωση).

Με τη βοήθεια του συντονιστή, γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των γονέων και ανταλλαγή απόψεων και βιωματικών εμπειριών πάντα με σεβασμό και κατανόηση προς όλα τα μέλη της ομάδας.

Ο συντονιστής παρέχει τις επιστημονικές του γνώσεις γύρω από τα θέματα που αναλύονται σε κάθε συνάντηση, σύμφωνα με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και τις τεκμηριωμένες απόψεις της οικογενειακής και εξελικτικής ψυχολογίας σχετικά με τις ανάγκες σε κάθε φάση της ζωής, από τη βρεφική ηλικία έως και την ενηλικίωση.

 

Μαρίνα Κόντζηλα

Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων

www.marpsychology.gr

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Μαρίνα Κόντζηλα

Η Μαρίνα Κόντζηλα είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απο το 2002, διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου και έχει ειδικευτεί στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Έχει λάβει επίσης εκπαίδευση στη συστημική ψυχοθεραπεία και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα για εκπαιδευτές-συντονιστές Σχολών Γονέων του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συνδέσμου Γονέων. Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στον τομέα της πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης του εθισμού από το διαδίκτυο.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε ψυχιατρικές δομές για ενήλικες, σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολές Γονέων", σε ιδιωτικά σχολεία, στον Ο.Α.Ε.Δ και στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ.

Αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα myhalandri.gr , στον εκπαιδευτικό ιστότοπο schooltime.gr και στο περιοδικό Υγείας Δρόμοι. Επίσης πραγματοποιεί συχνά επιστημονικές ομιλίες σε σχολεία, συλλόγους, δήμους και παιδικούς σταθμούς.

Γεννήθηκε και κατοικεί στο Χαλάνδρι και το ιδιωτικό της γραφείο βρίσκεται στην οδό Φαρσάλων 10 (δίπλα στο μετρό Χαλανδρίου). Αναλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική υποστήριξη ζεύγους, επαγγελματικό προσανατολισμό εφήβων, διαγνωστική αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών, συμβουλευτική γονέων, θεραπευτική αντιμετώπιση από ουσίες, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο, θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών, θεραπευτική αντιμετώπιση για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών, υποστήριξη ατόμων με αναπηρία.

Υλοποιεί επίσης ομάδες αυτογνωσίας, ομάδες για εποπτεία εκπαιδευτικών, ομάδες για νέους γονείς, ομάδες για εγκύους.

Κάνει επίσης διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω skype.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.