ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπορούμε να φτιάξουμε τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να χάσουμε τον έλεγχό της;

 

O Σάμ Χάρις (γεν. 1967) είναι Αμερικανός συγγραφέας, νευροεπιστήμονας, καθώς και ο συν-ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος τoυ Project Reason. Έλαβε το Bachelor of Arts στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και πήρε το διδακτορικό του στις νευροεπιστήμες από το UCLA το 2009. Είναι ο συγγραφέας του The End of Faith, το οποία δημοσιεύθηκε το 2004 και εμφανίστηκε στη λίστα του The New York Times ως best-seller για 33 εβδομάδες. Το βιβλίο κέρδισε επίσης το PEN / Martha Albrand Award το 2005 για τη μη μυθοπλαστική λογοτεχνία. Το 2006 Harris δημοσίευσε το Letter to A Christian Nation, μια απάντηση στην κριτική του για το End of Faith. Το έργο αυτό ακολούθησε το The Moral Landscape που δημοσιεύθηκε το 2010, και το μεγάλης μορφή δοκίμιό του Lying το 2011.

Ο Harris είναι ένας γνωστός σύγχρονος κριτικός της θρησκείας, μέλος του κινήματος του Νέου Αθεϊσμού, και υπέρμαχος του επιστημονικού σκεπτικισμού. Επίσης, είναι υπέρμαχος για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας στην κριτική της θρησκείας. Ο Χάρης έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα για τη Huffington Post, Los Angeles Times, Washington Post, New York Times, Newsweek, και το περιοδικό Nature.

Τα άρθρα του αγγίζουν μια ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας, της ηθικής, της νευροεπιστήμης, της ελεύθερης βούλησης και της τρομοκρατίας. Το 2010 στο βιβλίο του The Moral Landscape, υποστηρίζει ότι η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην απάντηση των ηθικών προβλημάτων, και μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της ανθρώπινης ευημερίας. Δίνει τακτικά συζητήσεις γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, περιλαμβανομένων αυτών στα Πανεπιστήμια του Oxford, Cambridge, Harvard, Caltech, Berkeley, Stanford University, Tufts University, καθώς και στο TED, όπου περιγράφονται τα επιχειρήματα του στο βιβλίο του The Moral Landscape.

Ο Harris έχει κάνει επίσης πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεντεύξεων στα Nightline, Real Time with Bill Maher, The O’Reilly Factor, The Daily Show, The Colbert Report ‘, Last Word κ.α. Εμφανίστηκε επίσης στην ταινία του 2005 The God Who Wasn’t There.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Sam Harris γεννήθηκε το 1967.Έχει σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και έχει διδακτορικό στη νευροεπιστήμη από το UCLA. Στα έργα του περιλαμβάνονται τα μπεστ σέλλερ Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνος (Κέδρος,2007) και Το τέλος της πίστης (Ενάλιος 2008) Έχει βραβευθεί με το βραβείο PEN Award for Non Fiction το 2005. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 15 γλώσσες. Ο δρ Σαμ Χάρις και η εργασία του έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στους New York Times, το Scientific American, στο Nature, στο Rolling Stone, στο Newsweek, στο Time και σε πολλές άλλες διεθνείς εκδόσεις.

Φοβάστε την υπερευφυή τεχνητή νοημοσύνη;

Έτσι πρέπει, μας λέει ο νευροεπιστήμων και φιλόσοφος Σαμ Χάρις – και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Πρόκειται να φτιάξουμε υπεράνθρωπες μηχανές, λέει ο Χάρις, αλλά ακόμα δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία κάποιου πράγματος που μπορεί να μας μεταχειριστεί όπως εμείς μεταχειριζόμαστε τα μυρμήγκια.

Θα σας μιλήσω για ένα σφάλμα στη λογική που έχουν πολλοί από εμάς. Στην ουσία είναι αδυναμία να δούμε ένα ορισμένο είδος κινδύνου. Θα περιγράψω ένα σενάριο που θεωρώ ταυτόχρονα τρομακτικό, αλλά και πιθανό να συμβεί, και δεν είναι καλός συνδυασμός, όπως τελικά αποδεικνύεται. Αλλά αντί να τρομοκρατείστε, οι περισσότεροι πιστεύετε ότι αυτό που σας λέω είναι μάλλον ωραίο.
Θα σας περιγράψω πώς τα οφέλη που θα δρέψουμε από την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν εν τέλει να μας καταστρέψουν. 

 

Πηγές : ianos, braining

Επιμέλεια

 

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.