ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

 

Χειροπρακτικές ανατάξεις

Εξειδικευμένοι διορθωτικοί χειρισμοί που εφαρμόζονται στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης ή των άκρων και αποσκοπούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής τροχιάς και του εύρους κίνησης. Οι χειρισμοί αυτοί επαναφέρουν την σωστή λειτουργία στις αρθρώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τεχνική Activator

To Activator είναι ένα ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιείτε εναλλακτικά των ανατάξεων όταν αυτές αντενδείκνυται  όπως π.χ. σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης, βαριάς μορφής σπονδυλοαρθρίτιδας ή σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Μυικές μαλάξεις και διατάσεις

Τεχνικές που αποσκοπούν στην χαλάρωση των μυών και εφαρμόζονται με ειδικό τρόπο π.χ. Trigger point therapy μέσω ισχαιμικών πιέσεων, Active Release Technique. Διατάσεις νευρομυικής διευκόλυνσης (PNF,PIR, CRAC).

Εφαρμογή Ελαστικής ταινίας

Εφαρμογή ελαστικής βαμβακερής ταινίας περίδεσης με συγκεκριμένη τεχνική και αποτελέσματα όπως:

α) Ομαλοποίηση της μυϊκής λειτουργίας βελτιώνοντας την νευρομυϊκή επικοινωνία.

β) Βελτίωση της ροής του αίματος, της λέμφου και των ενδοκυτταρικών υγρών. Αυτό επιτυγχάνεται με τις χαρακτηριστικές πτυχές που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή της ταινίας.

γ) Μείωση του πόνου μέσω της αντίδρασης του δέρματος και στον ερεθισμό των υποδοχέων του.

δ) Επανόρθωση δυσλειτουργιών των αρθρώσεων και αποκατάσταση της ισορροπίας.

Κρυοθεραπεία – Θερμοθεραπεία

Εξειδικευμένες συμβουλές για την χρήση φυσικών μέσων όπως πάγος ή ζέστη.

Εργονομικές συμβουλές

Εξατομικευμένες συμβουλές για την βελτίωση της στάσης και την μείωση της καταπόνησης στον χώρο εργασίας ή στο σπίτι. Συμβουλές για προϊόντα που μπορούν να βελτιώσουν.

Ασκήσεις αποκατάστασης

Τα μυοσκελετικά προβλήματα πολύ συχνά οφείλονται σε μυικές ανισορροπίες προκαλούν ατροφία στους μύες. Είναι λοιπόν απαραίτητο τις περισσότερες φορές ο ασθενής να λάβει ένα εύκολο πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο θα μπορεί να εκτελεί μόνος του στο σπίτι με λάστιχα ή μπάλες γυμναστικής.

 

Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)
Δρ. Χειροπρακτικής (UK)

Balance Taping Certified Junior Instructor
www.xeiropraktiki.blogspot.com

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΒΑΛΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Κοντουβάλης είναι Δρ. Χειροπρακτικής (UK). Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Glamorgan στην Ουαλία της Μεγ. Βρετανίας από όπου και αποφοίτησε το 2003.

Έχει εργαστεί σε κλινικές Χειροπρακτικής στην Ουαλία και τη Σκωτία. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ειδικεύεται στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Έχει συνεργαστεί με ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League καθώς και σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Έχει διατελέσει Χειροπράκτης σε ομάδες Rugby Union [Athens RFC, Πόλις Αιγάλεω RFC, West Side R.F.C.] και στα τέλη του 2012 και στην Εθνική ομάδα Rugby Union. Από το 2013 ξεκίνησε συνεργασία και με ομάδες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Rugby League.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι ιδιοκτήτης του κέντρου Χειροπρακτικής και Λογοθεραπείας “Άρθρωσις στον Άγιο Δημήτριο. Στο κέντρο Άρθρωσις διοργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο γνωστικό αντικείμενο της Μυοσκελετικής θεραπείας και της Φυσικοθεραπείας (Ελαστική Περίδεση, Αθλητική Περίδεση, Bodywork κ.α.) και σε συνεργασία με τη σύζυγό του Σταυρούλα Μπέλλα (MSc Λογοθεραπεύτρια) σεμινάρια Λογοθεραπείας (Εποπτικά Σεμινάρια Διαταραχών κ.α.)

Είναι από το 2010 αποκλειστικός εκπαιδευτής στην Ελλάδα της τεχνικής ελαστικής περίδεσης με κινήσιο-ταινία ΜΗ-Alive Taping και συνεργάτης της MH-Alive Taping Europe. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια περίδεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικεύεται σε θέματα εργονομίας και σωστής πρακτικής στην εργασία και τις ενασχολήσεις του ελεύθερου χρόνου.

Είναι διαχειριστής του ιστολογίου www.xeiropraktiki.blogspot.gr στο οποίο αρθρογραφεί πάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και συνεργάζεται με αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που ασχολούνται με την υγεία.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.