ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ

ΤΟΝ ΑΡΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ

 

Τα σκυλιά είναι άρπαγες φαγάδες. Το φαγητό (εξασφάλιση ενέργειας) είναι μια από τις τρεις βασικές τους επιδιώξεις και έγνοιες στην ζωή. Οι άλλες δυο είναι η ασφάλεια (αποφυγή κινδύνων) και η αναπαραγωγή (η διαιώνιση του είδους).

Τα ζώα που μπορούν και έχουν εύκολη πρόσβαση σε πηγές ενέργειες είναι αυτονόητο να παραμένουν κοντά στις περιοχές αυτές. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η εξημέρωση του λύκου σε σκύλο. Δεν ήταν ενέργεια του ανθρώπου η εξημέρωση του σκύλου. Δεν θα ήταν καθόλου εύκολο στον πρωτόγονο άνθρωπο να εξημερώσει έναν λύκο σε σκύλο (ένα άγριο ζώο σε συνεργάτη). Είναι κάτι που θα χρειάζονταν πολλές γενεές σταδιακής προσαρμογής και επιλεκτικής εκτροφής του ζώου (του λύκου) μέχρι να γίνει χρήσιμο εργαλείο (π.χ. στο κυνήγι). Και με τα μέσα και της δυνατότητες του πρωτόγονου ανθρώπου ήταν κάτι ανέφικτο.

Συνεπώς τα αρχικά σκυλιά (λύκοι) μέσω δικής τους επιλογής παρέμειναν πλησίον των καταυλισμών των ανθρώπων ώστε να βρίσκουν τροφή και μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής εξελίχθηκαν σε ένα είδος ζώο που μπορούσε να ανεχτεί την διακριτική παρουσία του ανθρώπου. Με το πέρασμα του χρόνου τα πιο ήμερα/θαρραλέα/φιλικά/συνεργάσιμα κέρδισαν έδαφος και από εκεί προέκυψαν οι πρώτες χρήσιμες ανταλλαγές υπηρεσιών. Για παράδειγμα τα σκυλιά έτρωγαν τα αποφάγια που πετούσαν οι άνθρωποι γύρω από τον καταυλισμό και προειδοποιούσαν γαβγίζοντας όταν κάποιο θηρίο ή άλλος κίνδυνος πλησίαζε τους ανθρώπους.

Ακόμα και σήμερα αυτή η εικόνα παρουσιάζεται συχνά. Προχθές βρέθηκα στην πανέμορφη Μακρινίτσα του Πηλίου. Στην φανταστική πλατεία του χωριού (μια από τις ομορφότερες της Ελλάδος) καμιά δεκαριά σκυλιά συνέχιζαν την ίδια πετυχημένη “πολιτική”. Αρκετά ήρεμα/φιλικά/θαρραλέα και υπομονετικά κέρδιζαν τα προς τα ζειν (ενέργεια) με το να βρίσκονται στον σωστό τόπο και στο σωστό χρόνο (ταβέρνες – ώρες φαγητού). Έχοντας κερδίσει την φιλία του ανθρώπου, ξέροντας τι ύφος να πάρουν και ποιες στρατηγικές να χρησιμοποιήσουν βγάζουν με αξιοπρέπεια τον «άρτον τον επιούσιον».

Γιάννης Αραχωβίτης
Θετικός εκπαιδευτής σκύλων & ανθρώπων
www.StarDogs.gr

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.