ΒΟΤΑΝΑ

ΚΑΝΕΛΑ, ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ

 

H κανέλα με το ξεχωριστό άρωμα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά, και χρησιμοποιούνταν από τα βιβλικά χρόνια τόσο για το άρωμα και τη γεύση της όσο και για τις ιαματικές της ιδιότητες. Η κανέλα χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ήδη από το 2.000 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν όπως και το παρεμφερές μπαχαρικό κασσία ως αρωματικό μέσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ταρίχευσης.

Αναφέρεται ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη ως συστατικό στο λάδι του χρίσματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε όλο τον αρχαίο κόσμο, και ότι οι Άραβες έμποροι την έφεραν στην Ευρώπη, όπου αποδείχθηκε εξίσου δημοφιλής: Ο μύθος υποστηρίζει ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων έκαψε όσο μπορούσε από το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό στην νεκρική πυρά της δεύτερης γυναίκας του Ποππαία Σαβίνα, το 65 μ.Χ. για να εξιλεωθεί για το ρόλο του στο θάνατό της.

Χορηγείτο από την αρχαιότητα για διάφορες παθήσεις, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της. Είναι γνωστές πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, μεταξύ των οποίων και ως φάρμακο για τις αδιαθεσίες της περιόδου και της εγκυμοσύνης, όπου χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος.
Γνωστό από την ‘αρχαία’ Ανατολή ως θεραπευτικό για τη σεξουαλική ανικανότητα, συναντιέται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές. Στο Μεσαίωνα, οι γιατροί τη χορηγούσαν για τη θεραπεία του βήχα, της βραχνάδας και του πονόλαιμου. Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιλάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.

Η επιστήμη της βοτανοθεραπείας υποστηρίζει ότι η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες. Επίσης παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση, ενώ σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητιακή της δράση. Ιαπωνικές μελέτες πού πραγματοποιηθήκαν την δεκαετία του 80 έδειξαν ότι οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλας βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού έχοντας ηρεμιστική και αναλγητική δράση.

Οι Άραβες μετέφεραν την κανέλα μέσω δύσβατων χερσαίων οδών, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη και ακριβή. Αυτό έκανε την χρήση της κανέλας ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Παρά την ευρεία χρήση της, η προέλευση της κανέλας ήταν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των Αράβων εμπόρων μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα. Για να διατηρήσουν το μονοπώλιό τους στο εμπόριο κανέλας και να δικαιολογούν την υπέρογκη τιμή της, οι Άραβες έμποροι έπλεκαν πολύχρωμες ιστορίες για τους αγοραστές τους σχετικά με το πού και πώς απέκτησαν το πολυτελές μπαχαρικό.

Μια τέτοια ιστορία, από τον ιστορικό Ηρόδοτο, αναφέρει ότι τεράστια πουλιά μετέφεραν την κανέλα στις φωλιές τους, που ήταν σκαρφαλωμένες σε ψηλά βουνά όπου ο άνθρωπος δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση. Ένα άλλο παραμύθι ανέφερε ότι η κανέλα βρέθηκε σε βαθιά φαράγγια να φρουρείται από τρομακτικά φίδια, και ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος του 1ου αιώνα, ανέφερε ότι η κανέλα προήλθε από την Αιθιοπία, μεταφερόμενη σε σχεδίες χωρίς κουπιά ή πανιά, που κινούνται μόνο με «τον άνθρωπο και το θάρρος του».Προσπαθώντας να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, οι Ευρωπαίοι εξερευνητές προσπάθησαν να βρουν τη μυστηριώδη πηγή της μπαχαρικών. Ο Χριστόφορος Κολόμβος έγραψε στη βασίλισσα Ισαβέλλα, ισχυριζόμενος ότι είχε βρει την κανέλα και το ραβέντι στο Νέο Κόσμο. Όταν όμως έστειλε τα δείγματα των ευρημάτων του πίσω στην πατρίδα του, ανακαλύφθηκε ότι το μπαχαρικό δεν ήταν.

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά ή γεύση της κανέλας μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.
Αυτό το εξωτικό ραβδάκι, προέρχεται από τον εξωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum. Ο φλοιός αυτός , όταν ξηραίνεται έχει περιστρεφόμενη σωληνοειδή μορφή, γνωστή σαν “πένα.” Το φυτό είναι ένα μικρό, αειθαλές θαμνώδες δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των δαφνοειδών (lauraceae) και στο γένος Cinnamomum. Είναι εγγενές της Σρι Λάνκα, αλλά βρίσκεται επίσης σε πολλές άλλες χώρες όπως στη Μυανμάρ, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στην Κίνα και στην Ινδονησία.

Στο επόμενο ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΑΣ

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.