ΒΟΤΑΝΑ

ΕΝΔΕΙΞΗ – ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

 

Αν θέλετε να αποφύγετε τις αρρώστιες και να ζήσετε καλά, μια ισορροπημένη και συνετή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας. Μερικές βασικές γνώσεις για το πώς μερικά βότανα μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το κλειδί για μια καλύτερη ζωή.

Τα φρέσκα βότανα δεν προσθέτουν απλά γεύση χωρίς θερμίδες στο φαγητό μας, αλλά επίσης αποδεικνύονται και ωφέλιμα για την υγεία, με θεραπευτικές ιδιότητες. Η βοτανική ιατρική χρησιμοποιείται στην κουζίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεδομένου του ότι η αντίδραση του οργανισμού μας σε αυτά τα φυσικά φάρμακα δεν έχει αλλάξει, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις όλο και περισσότερες επιλογές που έχουμε.

Φαγούρες

Αγκινάρα, δελφίνιο, εφέδρα, φλόμος.

Φλεγμονές Κοιλιάς

Αγιάγκαθο, αγριάδα, αγριοκαστανιά, αλθαία, αλόη, αλχεμίνη, βελανιδιά, βιβούρνο, γκίγκο, γλυκόριζα, ευκάλυπτος, ίνουλα, καρυδιά, κιχώνιο, κολλιτσίδα, κολοκυθιά, λεμονιά, σκόρδο, φασκομηλιά

Φλεγμονές Ματιών

Μαϊντανός, μολόχα, ύσωπος.

Φλεγμονές Στόματος

Μελιτζάνα, μολόχα, μπέλλα, μύρτιλλο, νυχάκι, πορτοκαλιά

Φαρυγγίτιδα

Σκόρδο, λάχανο, κρεμμύδι, λεμόνι, μέλι, πρόπολη.

Φλεβίτιδα

Λάχανο, λεμόνι.

Χολαγωγικά

Αγιάγκαθο, αγκινάρα, άκορος,Ψασπερούλα, αχιλλαία, γλυκόριζα,δενδρολίβανο, ευώνυμο, καλαμπόκι, καρότο, κολλιτσίδα, κρεμμύδι, λάππα, μέντα, σκόρδο, φλισκούνι

Χοληστερίνη

Αγκινάρα, γλυκόριζα, πικραλίδα, σουσάμι

Χολολιθίαση

Αγγουριά, αγριάδα, αγκινάρα, δυόσμος, κρεμμύδι, μέντα, ήλιος, πικραλίδα

Χειλικός έρπης

Λεμόνι.

Χιονίστρες

Λαρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).

Ψαμμίαση

Αγγουριά, αλθαία, καλαμπόκι, καψέλλα, κερασιά, κολλιτσίδα, μαϊντανός, τσουκνίδα.

Ψωρίαση

Αγριοπανσές, ίνουλα, κισσός, κολλιτσίδα, λάππα, λάχανο, λεμονιά

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

 

Χρίστος Καψάλης

Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6980597508

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.