ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

“Naturopathic Oncology”

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά αλλά και σε άλλες χώρες, έχει δημιουργηθεί μία νέα ειδικότητα της Φυσικοπαθητικής, από το γεγονός ότι πολλοί πάσχοντες απευθύνονται σε φυσικές μεθόδους θεραπείας απογοητευμένοι από την επικρατούσα ιατρική στην μάχη του καρκίνου.

Σε πολλές από αυτές τις κλινικές συνεργάζονται ιατροί τόσο της επικρατούσης όσο και της φυσικοπαθητικής ιατρικής, αλλά οι περισσότερες κλινικές είναι επικεντρωμένες αποκλειστικά σε φυσικές μεθόδους ολιστικής φυσικής θεραπευτικής με έμφαση κυρίως στην αποτοξίνωση κι ενδυνάμωση του αμυντικού συστήματος του ασθενούς στοχεύοντας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων του πάσχοντα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, την γενέτειρα του Ιπποκράτη αυτό φαντάζει αδιανόητο κι όποιος τολμήσει να το επιχειρήσει “μαύρο φίδι που τον έφαγε”.

ΦΥΣΙΚH “ΝεοΙπποκρατική” Ιατρική/Φυσικοπαθητική
(Naturopathic Medicine) or NATUROPATHY

Φυσικοπαθητική: πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικών προσεγγίσεων (τριτοβάθμιας-πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που επικεντρώνεται στην πρόληψη των παθήσεων και στη ενίσχυση του ανοσοποιητικού με την χρήση φυσικών μέσων θεραπείας.
Οι βασικές αρχές που διέπουν την Φυσικοπαθητική Ιατρική είναι:

● Ο επιστήμων της φυσικής ιατρικής καλείται να μη βλάψει, χρησιμοποιώντας ήπιες φυσικές, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες.

● Η φύση έχει μεγάλη θεραπευτική δύναμη. Το σώμα έχει μια ιδιαιτέρα έντονη εσωτερική δυνατότητα αυτοθεραπείας. Ο ρόλος του ιατρού είναι να διευκολύνει, να βοηθήσει και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία , αναγνωρίζοντας έγκαιρα και τροποποιώντας όλους εκείνους τους παράγοντες (εσωτερικούς και εξωτερικούς) που την εμποδίζουν, ώστε να επιτευχθεί η αυτοθεραπεία.

● Ο ιατρός της φυσικοπαθητικής είναι εκπαιδευμένος να αναζητά την αρχική αιτία μιας νόσου και όχι απλώς να καταστέλλει τα συμπτώματα. Η υγεία και η νόσος είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων : σωματικών, πνευματικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών, γενετικών, «ιατρογενών» και περιβαλλοντικών. Έτσι η προσέγγιση του ασθενή πρέπει να είναι εξατομικευμένη, ολιστική, και η θεραπεία να αποσκοπεί στην εναρμόνιση όλων αυτών των παραγόντων.

● Ο ιατρός της φυσικοπαθητικής προσπαθεί να βοηθήσει την ιαματική-δύναμη της φύσης, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής του ασθενούς, στις ατομικές του ανάγκες σύμφωνα με την τρέχουσα νοσηρή κατάσταση. Η προσαρμογή (εξατομίκευση) των υγιεινο-διαιτητικών μέσων επιτυγχάνεται με την ικανότητα και υπομονή του γιατρού, να ακούει τα προβλήματα του πάσχοντα και να του δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη συνειδητή και ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στην καταλληλότερη για την περίπτωση του θεραπευτική διαδικασία. Ο ιατρός πρέπει να επιλέγει τις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που θα εφαρμόσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τον βλάψει. Η ίαση είναι ζήτημα εσωτερικής αποκλειστικά λειτουργίας του οργανισμού, υπό τον ορό ότι θα του δοθούν οι δυνατότητες να φέρει εις πέρας το ιαματικό του έργο.

● Κάθε άτομο αντιμετωπίζεται σαν ένα σύνολο το οποίο αποτελείται από μια πολύπλοκη δομή φυσικών, ψυχοσυναισθηματικών, πνευματικών, κοινωνικών και άλλων παραγόντων. Ο ιατρός θα πρέπει να προσεγγίζει ολιστικά, να αναλύει αυτά τα επίπεδα και να τα επαναφέρει στη φυσιολογική τους ισορροπία.

● Ο ιατρός της φυσικοπαθητικής είναι εκπαιδευτής, η σημασία της λέξης «doctor» είναι διδάκτωρ (δάσκαλος), ο οποίος εκπαιδεύει, ενδυναμώνει και παρακινεί τον ασθενή να συμμετάσχει περισσότερο υπεύθυνα στη δική του υγεία, υιοθετώντας μια υγιεινή νοοτροπία, στον τρόπο ζωής και διατροφής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την δική του υγεία.

● Η πρόληψη «όχι μόνο η έγκαιρη διάγνωση» είναι η καλύτερη θεραπεία. Διδάσκει στους υγιείς τον ορθό τρόπο διαβίωσης, ώστε να μην αρρωστήσουν, διότι η πρόληψη είναι απείρως προτιμότερη και καλύτερη από τη θεραπεία. Επίσης η υγεία αποτελεί μια σφύζουσα δυναμική κατάσταση του οργανισμού, ασυγκρίτως ανώτερου επιπέδου από την φαινομενικά απλή απουσία νόσου, και ότι η υγεία διατηρείται και προάγεται συνεχώς και αβίαστα, εφόσον η σχέση μας με τους φυσικούς παράγοντες της ζωής είναι ομαλή και σταθερή.

Οι Φυσικοπαθητικοί ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία θεραπευτικών μεθόδων για να προάγουν την υγεία. Κάποιοι δίνουν έμφαση σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν σε συνδυασμό ποικίλες φυσικές μεθόδους με σκοπό την πρόληψη ή την βοήθεια του οργανισμού του πάσχοντα για αυτοθεραπεία.
Μια τυπική πρώτη επίσκεψη σε φυσικοπαθητικό ιατρό διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα καθώς χρειάζεται ιδιαίτερος χρόνος για συζήτηση και εκπαίδευση του ασθενή σε θέματα φυσικής θεραπευτικής και αλλαγής κατεύθυνσης του τρόπου ζωής.

Ο Φυσικοπαθητικός επίσης κάνει φυσική εξέταση και βασίζεται σε διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια μαζί με τον ασθενή θα δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα θεραπείας που μπορεί να αποτελείται από ανάπαυση, υγιεινή σωστή διατροφή, αποτοξίνωση, ελάττωση του σωματικού βάρους, μείωση του άγχους για ψυχική και διανοητική ισορροπία, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, επαρκή αλλά όχι υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την απαλλαγή από κάθε είδους βλαπτικές εξαρτήσεις.
Η φυσικοπαθητική ιατρική είναι η σύγχρονη ορθόδοξη πρακτική ιατρική και η συνέχεια της Ιπποκρατικής Ιατρικής .

 

Dr. Νικόλαος Βρούσγος, ND.

photo www.holisticfitness.gr

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

DR. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΟΥΣΓΟΣ

Since 1994 working experience in the fields of Disability, Ageing, Welfare and Health in a variety of Organisations in Adelaide and Melbourne like: “Hamstead Rehabilitation Centre”, “IDSC” “Strathmont Centre”, “South Australian Mental Health Service”, “SAGWC”, “AGWS”, “MSSA”, “Randstad”, “On-Call”, “Care Choice”, “Yooralla”, “Alpha Autism”, “Autism Plus”, “Autism Spectrum”, including about three years in a Nursing Home of 250 beds capacity.

Accredited Registered Practitioner in Australia: For Clinical Gerontology/Geriatrics, Naturopathy, Homoeopathy, Herbal Medicine, Nutrition, Oriental Medicine, Colonic Irrigation, Counselling and Fitness.

SPECIALIST PRACTITIONER

Specialisation in Clinical Gerontology and Geriatrics towards: “Longevity with Health”.
Specialisation in Naturopathic Medical Psychology, through holistic psychosomatic approach.
Specialisation in Natural Medicine, for holistic pathological problems approach.
Specialisation in Fitness, Physical activity, Detoxification and Healthy life-style.
Ageing & Disability (Intellectual and Physical) Support Specialist.
Specialisation in Naturopathic Oncology

In the past Member of:

the AUSTRALIAN TRADITIONAL MEDICINE SOCIETY (ATMS).
the COMPLEMENTARY MEDICINE ASSOCIATION (Australia)
the AUSTRALIAN HOMOEOPATHIC ASSOCIATION
the AUSTRALIAN ASSOCIATION of GERONTOLOGY
the AUSTRALIAN & NEW ZEALAND MENTAL HEALTH ASSOCIATION
the BRITISH GERIATRIC SOCIETY
the HELLENIC GERONTOLOGY and GERIATRIC ASSOCIATION(Current)
the PANHELLENIC ASSOCIATION of HEALTH SCIENTISTS
the ASSOCIATION of GREEK HOMOEOPATHS

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.