ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΠΥ

 

Χειροπρακτική και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Η διάγνωση ΔΕΠΥ είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενη ή στη χειρότερη περίπτωση υπερβολική ώστε να συνταγογραφούνται φάρμακα σε περισσότερα παιδιά για συμπεριφορές της παιδικής ηλικίας οι οποίες είναι τυπικές !

Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν έλλειψη προσοχής, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα, και συμπεριφορές όπως δυσκολία στο να περιμένει το παιδί τη σειρά του, εύκολη διάσπαση της προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης, ανησυχία, δυσκολία στο να ακολουθήσει οδηγίες. Ωστόσο, αυτές μοιάζουν σχετικά φυσιολογικές συμπεριφορές που εμφανίζουν τα περισσότερα παιδιά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ή ακόμη και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κάθε μέρα!

Λόγω του γεγονότος αυτού, ο ορισμός περιλαμβάνει και το πώς αυτές οι συμπεριφορές θα πρέπει να έχουν αρχίσει πριν το παιδί γίνει επτά, να έχουν διάρκεια για περισσότερο από έξι μήνες, και να είναι πολύ πιο έντονες και αισθητές από ότι σε άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Και βέβαια αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να επηρεάζουν σοβαρά τουλάχιστον δύο σημαντικούς τομείς της ζωής του παιδιού, όπως το σχολείο, το σπίτι, τις φιλίες και την κοινωνική συμπεριφορά.

Έτσι, το ερώτημα που ζητά επίμονα μια απάντηση είναι αν η ΔΕΠΥ υπάρχει πραγματικά ως ασθένεια, ή είναι ένα ζήτημα συμπεριφοράς που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και ορισμένα περιβάλλοντα στα οποία αυτό αλληλεπιδρά; Είναι πραγματικά η φαρμακευτική αγωγή η απάντηση για ένα παιδί στην ηλικία των 3, 4, 5 ή 6 ετών; Και γιατί αυτή η διάγνωση τείνει να εξαφανιστεί μαγικά σε περίπου 70% του διαγνωσμένου πληθυσμού όταν το παιδί φτάνει στην ενηλικίωση;

Για την ιστορία, πολλά παιδιά παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα σε περιβάλλοντα όπου δεν δέχονται πληθώρα ερεθισμάτων ή αμφισβητούνται αρκετά ή όπου δέχονται υπερβολικά ερεθίσματα και δεν μπορούν να φιλτράρουν ότι δεν είναι σημαντικό. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά με ΔΕΠΥ συμπεριφέρονται αρκετά κανονικά όταν είναι στο γραφείο ενός γιατρού, όταν συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν, όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα μάθησης του δικού τους ρυθμού ή όταν απασχολούνται σε προσωπική βάση με κάποιον ενήλικα, συνήθως τον πατέρα!

Μετά από θεραπεία με Χειροπρακτική έχουν αναφερθεί εντυπωσιακές αλλαγές σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Το τεύχος του Οκτωβρίου του 2004 του επιστημονικού περιοδικού Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics (JMPT)περιείχε μια μελέτη περίπτωσης ενός παιδιού πέντε ετών διαγνωσμένο με ΔΕΠΥ το οποίο παρουσίασε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων μετά από τακτική θεραπεία με Χειροπρακτική. Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας της μελέτης περίπτωσης αναφέρει πως “Ο ασθενής εμφάνισε σημαντική μείωση στα συμπτώματα. Επιπροσθέτως, ο ιατρός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των συμπτωμάτων ήταν αρκετά σημαντική για να διακόψει το φάρμακο.”

 

Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)

Δρ. Χειροπρακτικής (UK)
Balance Taping Certified Junior Instructor

photo Glykouli.Gr

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΒΑΛΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Κοντουβάλης είναι Δρ. Χειροπρακτικής (UK). Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Glamorgan στην Ουαλία της Μεγ. Βρετανίας από όπου και αποφοίτησε το 2003.

Έχει εργαστεί σε κλινικές Χειροπρακτικής στην Ουαλία και τη Σκωτία. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ειδικεύεται στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Έχει συνεργαστεί με ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League καθώς και σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Έχει διατελέσει Χειροπράκτης σε ομάδες Rugby Union [Athens RFC, Πόλις Αιγάλεω RFC, West Side R.F.C.] και στα τέλη του 2012 και στην Εθνική ομάδα Rugby Union. Από το 2013 ξεκίνησε συνεργασία και με ομάδες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Rugby League.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι ιδιοκτήτης του κέντρου Χειροπρακτικής και Λογοθεραπείας “Άρθρωσις στον Άγιο Δημήτριο. Στο κέντρο Άρθρωσις διοργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο γνωστικό αντικείμενο της Μυοσκελετικής θεραπείας και της Φυσικοθεραπείας (Ελαστική Περίδεση, Αθλητική Περίδεση, Bodywork κ.α.) και σε συνεργασία με τη σύζυγό του Σταυρούλα Μπέλλα (MSc Λογοθεραπεύτρια) σεμινάρια Λογοθεραπείας (Εποπτικά Σεμινάρια Διαταραχών κ.α.)

Είναι από το 2010 αποκλειστικός εκπαιδευτής στην Ελλάδα της τεχνικής ελαστικής περίδεσης με κινήσιο-ταινία ΜΗ-Alive Taping και συνεργάτης της MH-Alive Taping Europe. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια περίδεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικεύεται σε θέματα εργονομίας και σωστής πρακτικής στην εργασία και τις ενασχολήσεις του ελεύθερου χρόνου.

Είναι διαχειριστής του ιστολογίου www.xeiropraktiki.blogspot.gr στο οποίο αρθρογραφεί πάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και συνεργάζεται με αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που ασχολούνται με την υγεία.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.