TOMATIS

ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

 

Η μέθοδος “TOMATIS”… πρωτοποριακό εργαλείο μάθησης. Ένα χέρι βοήθειας στους μαθητές.

Αν δεν έχετε ακούσει για τη θεραπευτική μέθοδο Τοματίς, είναι ώρα να τη μάθετε. Πρόκειται για μία από τις πλέον προωθημένες μεθόδους ανάπτυξης της αντιληπτικότητας και αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών. Πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα των ερευνών του Άλφρεντ Τοματίς, ενός οξυδερκούς επιστήμονα.

Η κυρία Άννα Μαλισιόβα, Πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδου Tomatis και διευθύντρια του κέντρου Tomatis Πετρούπολη,μας λέει πως “Ένας άνθρωπος μπορεί να ακούει καλά, αλλά να μην κατανοεί, να μην αντιλαμβάνεται σωστά τα όσα ακούει.” Όταν αυτό συμβαίνει το άτομο δεν μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στο λόγο του άλλου, αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη μνήμη του, ρωτάει συχνά “Τι είπες;”, ενώ έχει ακούσει πιο πριν παθητικά τα όσα έχεις πει, παρερμηνεύει και δυσκολεύεται να εκφράσει συναισθήματα και να εκφραστεί με τον τρόπο που θα επιθυμούσε.

Αρκεί να σημειώσουμε πως επαγγελματίες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και παρουσιαστές, άνθρωποι δηλαδή εξοικειωμένοι με τα ακουστικά φαινόμενα, δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο που διευρύνθηκε η αντίληψή τους, όσο διευρυνόταν η ακοή τους εφαρμόζοντας την μέθοδο Tomatis.

Η κυρία Άννα Μαλισιόβα μας αναλύει: “Η ομιλία και ο λόγος χρειάζονται υποστήριξη ειδικά όταν πρόκειται για επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως εργαλείο για τη δουλειά τους. Η φωνή μετά τη θεραπεία έχει διακυμάνσεις, ξυπνάει και καθηλώνει το κοινό και ο ομιλητής είναι σε θέση να μεταδίδει με επιτυχία τις ιδέες και τις απόψεις του. Το τραγούδι εντάσσεται στις πιο απαιτητικές φωνητικές ασχολίες καθώς το άτομο χρειάζεται να έχει κατάλληλο συχνοτικό εύρος, ένταση, ομοιογενή χροιά σε όλη την έκταση, διάρκεια, βαθιά γνώση μουσικής άρθρωσης, καθαρή άρθρωση στο λόγο και πάνω απ’ όλα άριστο έλεγχο όλων των παραπάνω, ταυτόχρονα.

Το τραγούδι δεν είναι μόνο θέμα κατασκευής, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν, αλλά κυρίως αντίληψης. Πολλοί πιστεύουν πως τα ελαττώματα της φωνής τους είναι χαρακτηριστικά του εαυτού τους μόνιμα και αθεράπευτα. Η φωνή όμως μπορεί να μεταμορφωθεί. Εάν η ανάλυση δεν είναι ικανοποιητική, τότε και η αναπαραγωγή θα παρουσιάζει προβλήματα και δυσκολίες. Μιλάς, διαβάζεις και τραγουδάς με το αυτί σου. Τραγουδάς με το αυτί σου. Αναπαράγεις μόνο αυτό που αντιλαμβάνεσαι, αυτό που ακούς «συνειδητά» και είσαι έρμαιο αυτού …

Με τη μέθοδο TOMATIS εστιάζουμε σε αυτό και εάν σε ένα αυτί που έχει υποστεί κάποια βλάβη με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναλύει κάποιες συχνότητες, αποκαταστήσουμε αυτές τις χαμένες συχνότητες, τότε αυτές αυτόματα και μη συνειδητά επανέρχονται στη φωνή εμπλουτίζοντάς την. Η ίδια η μουσική οδηγεί τον καλλιτέχνη σε κάθε του βήμα. Αν ο τραγουδιστής ανοίξει τα «αυτιά» της ψυχής του και ακούσει τη μουσική, δεν θα χρειάζεται κανέναν άλλο να του πει πώς να κινηθεί και πώς να παίξει.

 

«Ακούστε τη μουσική, αυτή θα σας πει και θα σας δείξει τι να κάνετε»

 

έλεγε η αγαπημένη μου Μαρία Κάλλας, που ακολούθησε τη μέθοδο TOMATIS 3 φορές. Η Κάλλας απέδειξε αυτό ακριβώς που όλοι ένοιωθαν, πως δεν τραγουδούσε απλά μουσική, αλλά μίλαγε μέσα από την μουσική. Μουσική, λόγος, επικοινωνία γινόντουσαν ένα ενιαίο σύνολο πάνω στη σκηνή. Η φωνή ακολουθεί υποχρεωτικά αυτό που το αυτί ακούει..”

 

Η μέθοδος Tomatis απευθύνεται σε παιδιά και σε ενήλικες:

~Για βελτίωση της σχολικής επίδοσης

~Διαχείριση άγχους/Ψυχολογικές διαταραχές

~Ενσωμάτωση ξένων γλωσσών

~Δυσλεξία

~Διάσπαση προσοχής/Υπερκινητικότητα

~Μαθησιακές δυσκολίες

~Ενίσχυση της μνήμης

~Προετοιμασία εξετάσεων

~Προγεννητικό πρόγραμμα

~Διατήρηση της προσοχής

~Κατανόηση ακουστικού μηνύματος

~Για βελτίωση της φωνής και της μουσικότητας

 

Η μέθοδος TOMATIS βοηθάει τα παιδιά αποτελεσματικά να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο, να  διαχειρίζονται καλύτερα τις δυσκολίες τους, να παραμένουν περισσότερη ώρα συγκεντρωμένα στην τάξη, να κατανοούν καλύτερα όσα ακούν και να μάθουν πιο γρήγορα μία ξένη γλώσσα. Ένα χέρι βοήθειας στους μαθητές με ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανάγνωση και στη γραφή, στην κατανόηση και στην εστίαση της προσοχής.

Επίσης συνίσταται σε γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διοχετεύοντας ειδικά ηχητικά ερεθίσματα στο ενδομήτριο περιβάλλον ώστε να ενεργοποιηθεί κατάλληλα το αυτί του εμβρύου, συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού και στην καλύτερη επικοινωνία της μητέρας με το έμβρυο.

Τέλος η μέθοδος Tomatis ενδείκνυται για μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, παρουσιαστές, δικηγόρους και γενικά όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επικοινωνία και τη θετική τους επιρροή, τη μουσικότητα και το ηχόχρωμα της φωνής τους ή να αποκτήσουν καλή άρθρωση.

Η μέθοδος Tomatis είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Μία επένδυση για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Μέθοδος “Tomatis”, γιατί έτσι απλά… πάντα υπάρχει καλύτερα.

 

Άννα Μαλισιόβα

Ειδική Παιδαγωγός/Καθηγήτρια Φιλόλογος

Πιστοποιημένος Θεραπευτής της μεθόδου Tomatis

Τηλ.Επικοινωνίας:6944820781

https://www.facebook.com/TomatisPetroupole

photo www.boro

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΑΝΝΑ ΜΑΛΙΣΙΟΒΑ

κυρία Άννα Μαλισιόβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, με καταγωγή απ΄το μαγευτικό Πήλιο. Έκανε τις βασικές της σπουδές στην Πάτρα και είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
Στη συνέχεια έκανε την ειδίκευσή της στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Βόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και το Braille. Έχει σπουδάσει πολλά χρόνια πιάνο και κλασικό τραγούδι.
Η επιμόρφωσή της περιλαμβάνει σεμινάρια Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών και Μουσικοθεραπείας.
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με ιδιωτικά κέντρα Ειδικών Θεραπειών στο Βόλο και την Αθήνα καθώς επίσης και με το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Έχει διατελέσει υπεύθυνη του μαθησιακού τομέα στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Ν.Ιωνίας Μαγνησίας.Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου TOMATIS.
Έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.Έχει μετεκπαιδευτεί σε Αθήνα,Παρίσι και Μαϊάμι.Σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα και έχει την ευκαιρία να εργάζεται και να κουράρει καθημερινά διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Tomatis, της οποίας είναι πιστοποιημένος και επίσημος θεραπευτής.Αγαπάει πολύ την οικογένεια και τα ταξίδια τα οποία αποτελούν πηγή προσωπικού εμπλουτισμού και αναζήτησης.
Άννα Μαλισιόβα
Ειδική Παιδαγωγός/Καθηγήτρια Φιλόλογος
Πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδου Tomatis.
Τηλ.Επικοινωνίας:6944820781
Facebook:Tomatis Πετρούπολη

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.