ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΧΡΗΣΗ ΜΕΝΤΑΣ & ΔΥΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΧΡΗΣΗ ΜΕΝΤΑΣ & ΔΥΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

 

Μέντα (Mentha Piperita) και Δυόσμος (Mentha spicata), δύο φυσικά αντίδοτα στις έντονες πιέσεις της καθημερινότητας και στην ανύψωση του πνεύματος.

Ανάμεσα σε πολλούς τύπους μέντας που καλλιεργούνται, η πιπερώδης είναι η περισσότερο εμπορικά και φαρμακευτικά σημαντική. Άλλες ποικιλίες μέντας περιλαμβάνουν το δυόσμο (Mentha spicata), το φλισκούνι (Mentha pulegium), την υδροχαρή μέντα (Mentha aquatic), τη μέντα του αγρού (Mentha arvensis) κλπ.

Η πιπερώδης μέντα θεωρείται σαν διασταύρωση του δυόσμου και της υδροχαρούς μέντας.

Χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα από τους Αιγύπτιους σαν συστατικό θυμιάματος, στην Ελλάδα και στην Ρώμη αποτελούσε καθημερινά το αρωματικό στοιχείο στα λουτρά τους, ενώ επίσης ήταν γνωστή σαν επουλωτική τραυμάτων και σαν τονωτικό των νεύρων.

Ο Πλίνιος, γνωστός Ρωμαίος φυσιοδίφης, δήλωνε ότι «το άρωμα της και μόνο ανακτά και ανανεώνει το πνεύμα».

Η μέντα ήταν αφιερωμένη από τους Αρχαίους Έλληνες στον Δία τον Βασιλιά των Θεών. Σαν άρχοντας του ουρανού και των αστραπών, ο Δίας, αντανακλά την ικανότητα του ελαίου της μέντας να διεγείρει την καθαρότητα του μυαλού μαζί με τις λάμψεις της διαίσθησης.

Η έντονη διεγερτική της φύση είναι δροσιστική και ανανεωτική γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση καταστάσεων «καυτής» φύσης. Έτσι βοηθάει στην περίπτωση κρυολογήματος και γρίπης που συνοδεύεται από ψηλό πυρετό, πονόλαιμο και πονοκέφαλο ακόμα και στην περίπτωση χρόνιας βρογχίτιδας και βρογχικού άσθματος.

Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά έλαια για παθήσεις του πεπτικού συστήματος όπως ναυτία, τυμπανισμό, κολικός του εντέρου, βλεννώδη κολίτιδα και ηπατίτιδα αφού έχει αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Σε σχέση με το νευρικό σύστημα αφυπνίζει και διεγείρει τα νεύρα και τον εγκέφαλο ενισχύοντας την συγκέντρωση και την μελέτη ενώ φέρει άμεσο αποτέλεσμα στην περίπτωση της διανοητικής κόπωσης. Πέρα όμως από αυτό ενεργεί άψογα στο «ψυχολογικό στομάχι μας» εννοώντας ότι βοηθάει στην ανάπτυξη συναισθηματικής  ανοχής σε εκείνες τις δύσκολες και «δύσπεπτες» περιπτώσεις της καθημερινότητας όπου απλά δεν μπορούμε να «χωνέψουμε» κάτι που μας συνέβη. Επίσης ανυψώνει το πνεύμα και ωφελεί όσους έχουν ανάγκη έμπνευσης και ενόρασης.

Με παρόμοιες και πιο ήπιες ιδιότητες ο Δυόσμος βοηθάει στην ημικρανία, στην νευρική υπερένταση στην ουλίτιδα καθώς και σε παθήσεις του δέρματος όπως ακμή, σμηγματόρροια κλπ.  Το έλαιο του και το ανθόνερό του είναι εξαιρετικό καταπραϋντικό για καταστάσεις στρεσογόνες και αγχωτικές. Ψεκάστε ή αρωματίστε τον χώρο εργασίας για άμεση ανακούφιση  από εντάσεις και για καλύτερη εστίαση στην εργασία. Όπως αναζωογονεί το μυαλό κάνει το ίδιο και στο δέρμα σε περιόδους σωματικής και πνευματικής εξάντλησης. Επίσης  η ήπια δράση του ενδείκνυται για την ανακούφιση όλων των παραπάνω συμπτωμάτων που αφορούν την παιδική ηλικία αλλά και σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης στην ανακούφιση από τις ναυτίες αλλά και κατά των εμετών.

Βιβλιογραφία :  Aromatherapy for healing the spirit, Gabriel Mojay

photo www.lotustherapiesswansea.co.uk

 

Ειρήνη Κόνιαρη

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΑΡΗ

Ονομάζομαι Ειρήνη Κόνιαρη, έχω σπουδάσει Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξασκώ το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα τα τελευταία δεκατρία χρόνια υποκινούμενη από προσωπική ανάγκη απάντησης σε βασικά ερωτήματα της ζωής μου, ακολούθησα μια πορεία αναζήτησης η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο χρειάζεται.

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας, γνώρισα και εξασκούμαι ακόμα και σήμερα με το σύστημα Hatha Yoga του Δάσκαλου Σατυανάντα και απέκτησα το 2ο Βαθμό Reiki του Μικάο Ουσούι.

Παρακολούθησα τρία χρόνια μαθήματα στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Αλ. Τηλικίδη, είμαι διπλωματούχος στην θεραπευτική τέχνη της Αρωματοθεραπείας σε συνδυασμό με την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής, την Ενεργειακή Διατροφή που εφαρμόζεται ανάλογα με την προσωπική ιδιοσυγκρασία και την τεχνική θεραπευτικής μάλαξης που ονομάζεται Creative Healing και προσφέρω συνεδρίες ενεργειακής ιατρικής.

Επίσης έχω παρακολουθήσει τα παρακάτω on line σεμινάρια με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης :

Πρόγραμμα «Κατάρτισης Μάνατζμεντ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οργάνωση και Προσωπική Συμβουλευτική-Life Coaching”
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός»
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ανάπτυξη και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μάρκετιν»
Τέλος έχω ξεκινήσει σπουδές και βρίσκομαι στο πρώτο έτος της «Ψυχοενεργειακής Προσέγγισης» της Πραγματείας επί των Επτά Ακτίνων της Αλίκης Μπέηλυ και του βιβλίου της Εσωτερικής Ψυχολογίας, στο χώρο Πολιτισμού και Έρευνας «Σύνθεσις».

Τηλ. Επικοινωνίας: 2109916781, 6981234999

e-mail : eirinikoniari@yahoo.gr

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.