ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ

 

Λέμε φυσικά για τον κουρκουμά. Έχει μεγάλη ιστορία χρήσης στην Αγιουβερδική Ιατρική στην οποία χρησιμοποιούνταν ολόκληρο το φυτό προκειμένου να υποστηρίξουν την αιμοποίηση, τη λειτουργία του ήπατος, την ευκαμψία των αρθρώσεων και την ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα.

Το πιο μελετημένο συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη. Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει – παράλληλα με την βιωματική εμπειρία – ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όταν καταναλώνεται, ο κουρκουμάς έρχεται σε επαφή με το εντερικό επιθήλιο και επιταχύνει τη ροή του αίματος στον εντερικό αυλό. Παράλληλα διεγείρει την παραγωγή χολικών αλάτων με αποτέλεσμα και την αποβολή των τοξινών του ήπατος και την ενίσχυση των φιλικών βακτηρίων. Πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις Ευερέθιστου Εντέρου καθώς και Ελκώδους Κολίτιδας.

Στη συνέχεια τα συστατικά του κουρκουμά περνούν στην κυκλοφορία του αίματος στο οποίο ασκούν τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Φαίνεται ότι προστατεύει τα αγγεία ενώ ομαλοποιεί τα επίπεδα χοληστερόλης (λόγω του περιορισμού της φλεγμονής στο αγγειακό επιθήλιο).

Ο κουκουμάς ομαλοποιεί και το σάκχαρο του αίματος, ενισχύει τη λειτουργία του παγκρέατος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι αρθρώσεις βοηθούνται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά του κουρκουμά διότι έχουν παυσίπονες ιδιότητες κυρίως σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας ενώ καταπολεμά τη φλεγμονή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο κουρκουμάς, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου (γνωσιακή λειτουργία) λόγω του περιορισμού της φλεγμονής και της οξείδωσης στα νευρικά κύτταρα. Τέλος βοηθά και σε δερματικές διαταραχές όπως είναι η ακμή και η ψωρίαση.

 

Νίκος Δαραδήμος 
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.