ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ GESTALT

 

Σωματικά Επικεντρωμένη Θεραπεία GESTALT

Σύμφωνα με τον Wilhelm Reich που ήταν ένας από τους μαθητές του Freud, ο χαρακτήρας είναι μια σειρά από αντιστάσεις και μηχανισμούς άμυνας που πρέπει να σπάσουν για να γίνει η θεραπεία. Η χαρακτηρολογική θωράκιση, όπως ονόμασε αυτές τις αντιστάσεις και άμυνες εκφράζεται από τον τρόπο που μιλάμε, που περπατάμε, που καθόμαστε από τις χαρακτηριστικές μας συνήθειες. Ο περιορισμός της αναπνοής και η μυϊκή ένταση που συνοδεύουν καταστάσεις άγχους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης διαμορφώνουν μια μυϊκή θωράκιση. Η νεύρωση είναι μια συνολική διαταραχή της ψυχής και του σώματος.

Η “Σωματικά Επικεντρωμένη Θεραπεία Gestalt” είναι μία πολύ αποτελεσματική εφαρμογή της κλασσικής Θεραπείας Gestalt που προήλθε από την διεύρυνση της θεωρητικής της βάσης αλλά και της μεθοδολογίας της ενσωματώνοντας έννοιες και τεχνικές της Ραϊχικής Ψυχοθεραπείας, σύμφωνα με την οποία η μπλοκαρισμένη συναισθηματική ενέργεια που προκαλείται από τα ψυχικά τραύματα αποθηκεύεται στο σώμα υπό τη μορφή εντάσεων. Επίσης ενσωματώνει έμφαση στην Ψυχοδυναμική και στην Διαγενεαλογική ψυχοθεραπευτική επεξεργασία του αναδυόμενου ψυχικού υλικού.

Είναι μία ιδιαίτερα δυναμική & αποτελεσματική Ψυχοθεραπευτική διαδικασία η οποία μέσα σε ένα πλαίσιο (Α) αυξημένης Βιοενεργειακής φόρτισης και (Β) επικέντρωσης στο σώμα, συνδυάζει επιτυχώς, με ένα πρωτότυπο τρόπο:

  • Την κλασσική Θεραπεία Gestalt.
  • Τεχνικές και ασκήσεις Σωματικής Ψυχοθεραπείας για την διεύρυνση της σωματικής αυτό-επίγνωσης και την αύξηση του επιπέδου Βιοενεργειακής φόρτισης.
  • Την έμφαση στην Ψυχοδυναμική και Διαγενεαλογική ψυχοθεραπευτική επεξεργασία των παγιωμένων μοτίβων συμπεριφοράς και των ψυχικών προβλημάτων γενικότερα για μια πολυεπίπεδη κατανόηση & αντιμετώπιση τους.

Είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που τάσσεται υπέρ μιας Process Oriented μεθοδολογίας δηλ. “Επικεντρωμένη στην Ροή των Φαινομένων και Συμβάντων στην θεραπευτική Διεργασία” και ΟΧΙ “Επικεντρωμένη σε Δομημένα προβλέψιμα Βήματα αλλαγής και προσαρμογής της συμπεριφοράς”. Δηλαδή στην θεραπευτική πρακτική ο θεραπευτής παρατηρεί και ακολουθεί οτιδήποτε εκδηλώνεται στον θεραπευόμενο, στον θεραπευτή και ανάμεσά τους, στο Εδώ-και-Τώρα, στην ροή του θεραπευτικού Γίγνεσθαι.

Οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες θεωρούνται θεραπευτικά λιγότερο αξιόπιστες από τις διεργασίες της Παρούσας Στιγμής οι οποίες με την δυνατότητα τους να αναδεικνύουν ό,τι είναι άμεσα αντιληπτό και αισθητό καθιστούν εφικτό στους θεραπευόμενους να συνειδητοποιήσουν τι κάνουν, πώς το κάνουν, πότε & σε ποιες περιπτώσεις το κάνουν και εντέλει πώς μπορούν να το αλλάξουν οι ίδιοι.

Για τον Fritz Perls, τον ιδρυτή της Θεραπείας Gestalt, το “Τι, Πως & Πότε” θεωρούνται πολύ σημαντικότερα για την προσωπική ανάπτυξη και θεραπεία από τις εξηγήσεις και τις ερμηνείες του περιεχόμενου/ περιγραφής.
Η “Σωματικά Επικεντρωμένη Θεραπεία Gestalt” είναι μια τεχνική που βοηθάει ιδιαίτερα στα προβλήματα σχέσεων και στη δυσκολία έκφρασης του συναισθήματος, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η εξωτερίκευση του τραύματος και να εκτονώνεται συσσωρευμένο αρνητικό δυναμικό.

Αξιοποιούμε στη συνεδρία αποτελεσματικά το σώμα και τις εκφράσεις του στο εδώ και τώρα, επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή και ενισχύουμε την άμεση επαφή με το συναίσθημα. Είναι μια ιδιαίτερα βοηθητική τεχνική που οδηγεί τη θεραπεία σε πολύ βαθιά μονοπάτια.

Βοηθάει άμεσα στην αποφυγή περιγραφών και εκλογίκευσης των εμπειριών και έτσι οι σκέψεις του πελάτη δε λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Με αυτό τον τρόπο ο θεραπευμένος δεν μένει μόνο στην νοητική περιγραφή. Η διαδικασία από μόνη της τον προσκαλεί να συνδεθεί με τα συναισθήματα που νιώθει με αποτέλεσμα τη γρήγορη απελευθέρωση των μπλοκαρισμάτων του και όλο αυτό υπό μια αυθεντική και φροντιστική συνοδεία του θεραπευτή.

Έχει εφαρμογές στο χώρο του coaching, της παιδαγωγικής, της οργανωτικής ανάπτυξης και διοίκησης. Έχει αποτελέσει μεγάλη επιρροή σε άλλες προσεγγίσεις στο χώρο της Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας όπως του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), του Process Work, του Redecision Therapy, και πολλών άλλων. Η θεραπεία Gestalt συνεχίζει να εξελίσσεται ως ψυχοθεραπευτική μέθοδο και να εξαπλώνεται, σε πολλά εκπαιδευτικά κέντρα και επαγγελματίες ανά τον κόσμο.

 

Δήμητρα Μακρυγιάννη – Γαβριήλ Φωτόπουλος

Κέντρο Ολιστικών Θεραπειών ESOFOS

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ – ΓΑΒΡΙΗΛ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ – ΓΑΒΡΙΗΛ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ονομάζομαι Δήμητρα Μακρυγιάννη γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα.Είμαι παντρεμένη με τον Γαβριήλ Φωτόπουλο και έχουμε δύο παιδιά, το γιο μας και την κόρη μας.

Σπούδασα δημοσιογραφία αλλά οι εσωτερικές μου αναζητήσεις από μικρή με έβρισκαν να ξεφυλλίζω βιβλία ψυχολογίας . Καθώς αντίκριζα τον πόνο, τη δυστυχία, την αδικία γύρω μου αναρωτιόμουν γιατί οι άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου και μένα δεν ψάχνουμε να βρούμε νέους τρόπους σκέψης ώστε ο κόσμος να αλλάξει. Πάντα πίστευα ότι κάτι βαθύτερο φταίει στο εκδηλωμένο αποτέλεσμα.

Αυτό το κάτι βαθύτερο προσπάθησα να βιώσω με την πρώτη εμπειρία του reiki usui ερχόμενη σε επαφή με την ενέργεια που διέπει τα πάντα και για πρώτη φορά ένιωσα το άνοιγμα σε ναι μεν νέους άγνωστους κόσμους αλλά και σε συνάμα τόσο γνώριμους. Στη διαδρομή της επιστροφής εκεί όπου το σπίτι μου βρίσκεται , εκεί όπου ψυχή μου ενώνεται με τα πάντα…στην απόλυτη αγάπη ….όπου όλα καθίστανται δυνατά, οι άγγελοι ήταν δίπλα μου προσφέροντάς μου τη βοήθειά τους με την παρουσία τους. To angelic reiki μου επέτρεψε να αφεθώ στα φτερά των αγγέλων και μαζί να προσφέρουμε θεραπείες μέσα από την αίσθηση της γαλήνης, της εμπιστοσύνης, της μαγείας.

Σπούδασα στη συνέχεια ηλεκτροβελονισμό και η μελέτη των μεσημβρινών του σώματος με έκαναν να ανακαλύψω νέες οδούς θεραπείας και επαναφοράς της ισορροπίας και της ζωτικότητας στο σώμα. Στη συνέχεια το pranic healing με βοήθησε να μπορώ να αποκρυπτογραφώ τα συμπτώματα που το σώμα παρουσιάζει ώστε να ακολουθώ θεραπευτικές τεχνικές προς την αποκατάστασή του. Το SRT (Spiritual Response Therapy) μου αποκάλυψε έναν καινούργιο κόσμο, παρουσιάζοντας μου την ύπαρξη του ανθρώπου, της ψυχής του και του πνεύματός του, στην ιστορία του χρόνου και του απείρου. Μου έκανε σαφές ότι αφού τα πάντα είναι ενέργεια, όλα όσα βιώσαμε από όλες μας τις ενσαρκώσεις, από όλα μας τα περάσματα σε όλες τις διαστάσεις , παίζουν κάποιο ρόλο στον τρόπο που σήμερα σκεπτόμαστε και νιώθουμε και στις αντίστοιχες καταστάσεις και ανθρώπους που έλκουμε.

Στη συνέχεια το EFT (Emotional Freedom Techniques) και η υπνοθεραπεία με δίδαξαν υπέροχες, γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές που μπορούν να ξεγελάσουν τα παιχνίδια του μυαλού μας και να μας λυτρώσουν από πεποιθήσεις του υποσυνειδήτου που εμποδίζουν την εξέλιξή μας σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Συνοδοιπόροι σε όλες τις προαναφερθείσες θεραπείες πάντα λάμβαναν χώρα οι ενέργειες των κρυστάλλων είτε παίζοντας το ρόλο του θεραπευτή είτε με τη σιωπηλή τους παρουσία στο χώρο, να παίζουν το δικό τους διακριτικό αλλά υποστηρικτικό ρόλο. Άλλες θεραπείες που εφαρμόζονται στο Έσωφως είναι το ηχομασάζ όπου οι ήχοι των ηχογαβαθών προσφέρουν δονήσεις απόλυτης εναρμόνισης στο σώμα κάνοντας την βίωμα της θεραπείας μοναδική εμπειρία. Το Theta Healing έκανε το αδύνατο δυνατό, προσφέροντας θεραπείες άμεσες , θα τολμούσα να πω θαυματουργές σε σωματικά, ψυχικά θέματα με τη δύναμη του Δημιουργού.

Η πεποίθηση ότι η πίστη κάνει θαύματα αγκυροβολήθηκε μέσα μου αντικρίζοντας ραγδαίες αλλαγές σε συναισθήματα και τρόπους σκέψης. Παρατηρώντας την έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων σε πολλούς θεραπευόμενους που επισκέπτονταν το Έσωφως, άρχισα τις αναζητήσεις μου ερευνώντας για τεχνικές που ίσως δεν είχαν ακόμα πέσει στην αντίληψή μου και ίσως να μπορούσαν να δώσουν νέα ελπίδα και οπτική. Όταν διάβασα για το Tong Ren ενθουσιάστηκα με την ευκολία του, τη φιλοσοφία του αλλά πάνω από όλα με την αποτελεσματικότητά του. Το εύρος των εφαρμογών του είναι τεράστιο και Βλέποντας σε πολλές περιπτώσεις ασθενειών σημαντικά θετικά αποτελέσματα, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να το διαδώσουμε στην Ελλάδα. Εύχομαι να το αγαπήσετε όσο εμείς ώστε το μήνυμα, ότι η θεραπεία δεν έχει όρια, να διαδοθεί παντού.

Γαβριήλ Φωτόπουλος

Ονομάζομαι Γαβριήλ Φωτόπουλος. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι παντρεμένος με τη Δήμητρα Μακρυγιάννη και έχουμε μαζί δύο υπέροχα παιδιά. Σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου με μεταπτυχιακό στον ίδιο τομέα. Επί σειρά ετών εργάστηκα σε διάφορες εταιρίες στα πεδία της επικοινωνίας, του marketing και του εμπορίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής ανακάλυψα ότι ήθελα να ασχοληθώ με αντικείμενα που θα είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο και ταυτόχρονα θα είχα την ευκαιρία μέσα από αυτή η διαδρομή να γνωρίσω πραγματικά τον εαυτό μου, την ψυχή μου ανοίγοντας όλα τα παράθυρα της εσωτερικής μου ύπαρξης.

Ξεκίνησα τη διαδρομή αυτή με το αγγελικό ρέικι που με τη βοήθεια της αγγελικής ενέργειας άρχισε η οπτική μου να διευρύνεται, τα διαισθητικά μου κέντρα να ανοίγουν και θέματα που είχα να δουλέψω στον εαυτό μου να αποκαλύπτονται. Για πρώτη φορά ως άνθρωπος της λογικής επέτρεψα στον εαυτό μου να αφεθώ στη μυστηριακή σχέση με το Θεό, τη σοφία και τη δύναμη της δημιουργίας. Άρχισα να μελετώ το ανθρώπινο σώμα , τα ενεργειακά του κέντρα και τη σημασία τους στο επίπεδο της καλής σωματικής, ψυχικής υγείας. Μέσα από τη γνώση του pranic healing έμαθα τρόπους αντιμετώπισης μπλοκαρισμάτων στο ανθρώπινο σώμα με εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές. Η κατανόηση όμως του ανθρώπινου τρόπου σκέψης πάντα αποτελούσε ένα μυστήριο για μένα για αυτό και η γνώση της υπνοθεραπείας άνοιξε σε μένα ένα δρόμο μαγικό για τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καθώς και για τις δυνατότητες που έχει.

Ερευνώντας λόγους και αιτίες κατά τις οποίες οι άνθρωποι νοσούν με τη σύζυγό μου, ανακαλύψαμε άρθρα για τη θεραπεία Tong Ren για την οποία πρώην ασθενείς εκφράζονταν με λόγια ενθουσιασμού και ευγνωμοσύνης για το αποτέλεσμα που είχαν μέσω αυτής. Όντας πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προσεγγίσεις αλλά και συνάμα ερευνητικοί, ανακαλύψαμε ότι η προσέγγιση του Tong Ren όπως και οι μαρτυρίες θεραπευμένων ανθρώπων έχουν διεγείρει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Ασκώντας οι ίδιοι τη θεραπεία στους εαυτούς μας και στους άλλους και μελετώντας παγκοσμίως τα ευεργετικά της οφέλη αποφασίσαμε τη γνώση αυτή να τη μοιραστούμε μαζί σας και να βοηθήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να επέλθουν σε κατάσταση ευεξίας χαράς και αρμονίας.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.