SHIATSU

Shiatsu ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

 

Shiatsu ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

 

Η επίδραση του σιάτσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα είναι αδιαμφισβήτητη. Στην Αγγλία υπάρχουν σχολές που ειδικεύονται στην εκπαίδευση του σιάτσου στα άλογα. Οι μεσημβρινοί παραμένουν οι ίδιοι με μικρές αλλαγές λόγω ανατομικής κατασκευής. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ, σε οποιαδήποτε βέβαια θεραπεία, είναι η ροή της ενέργειας. Και η σωστή ροή μπορεί να διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσες εναλλακτικές θεραπείες, για να διαλέξει ο καθένας αυτό που του ταιριάζει για το καλύτερο προσωπικό του αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση των μικρών μας φίλων, το σιάτσου μπορεί να προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση αλλά και βελτίωση της κινητικότητας, ομαλή λειτουργία των οργάνων, τόνωση της ενέργειας ή και το αντίθετο αναλόγως την περίπτωση, τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Πολύ καλά αποτελέσματα υπάρχουν σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς επίσης είναι πολύ ανακουφιστικό στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου η κινητικότητα αρχίζει και μειώνεται και οι λειτουργίες του οργανισμού αλλάζουν κατά πολύ.

Αν είστε συγκάτοικοι με κάποιο κατοικίδιο, παρατηρήστε το. Δείτε τις αντιδράσεις του όταν αλλάζει ο καιρός, όταν πηγαίνει βόλτα, όταν τρώει, το πώς κάθεται, πώς κοιμάται, αν ονειρεύεται, πώς κοιτάει, πώς τρέχει. Αρχίστε να παρατηρείτε τους μικρούς σας φίλους, όπως θα παρατηρούσατε τον ίδιο σας τον εαυτό. Δεν είναι τυχαίο που τα κατοικίδιά μας λένε ότι μοιάζουν στα αφεντικά τους. Αντιγράφουν και αυτά όπως και τα παιδιά. Προσαρμόζονται στις συνθήκες που τους προσφέρουμε αλλά πολλές φορές συμβαίνει και το αντίθετο. Υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τα κατοικίδιά μας και οφείλουμε, μιας και σεβόμαστε τον εαυτό μας, να σεβόμαστε και αυτά τα ίδια.

Κάτι πολύ απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τη χτένα, που πολλά απεχθάνονται, με τα δάκτυλά σας. Αν για παράδειγμα ο σκύλος σας έχει μακρύ τρίχωμα, γλιστρήστε τα δάκτυλα της παλάμης σας στο τρίχωμά του, και ακολουθήστε τις κινήσεις που θα κάνατε με την βούρτσα. Θα του προσφέρεται ένα όμορφο μασάζ και θα ξεμπλέξετε και με πιο φυσικό τρόπο το τρίχωμά του.

Δοκιμάστε να μαλάξετε το τριχωτό στην κορυφή της σπονδυλικής τους στήλης. Ξεκινήστε με το να σηκώσετε το δέρμα με τον αντίχειρα και τον δείκτη και των δυο σας χεριών και ρολάροντας κατά μήκος και πάνω στη σπονδυλική στήλη, κατευθυνθείτε προς την ουρά τους.

Επίσης κάτι που τους αρέσει πάρα πολύ, είναι να τρίβετε και να πιέζεται ελαφρά με τα δάκτυλά σας στο πίσω μέρος των αυτιών τους.

 

lifehub-shiatsu-11Τρία απλά σημεία που μπορούν να ηρεμήσουν ένα φίλο μας, βρίσκονται στο κεφάλι. Τα δύο ακριβώς στη βάση του κρανίου, εκεί που ξεκινάει ο λαιμός τους, στο μέσω της απόστασης της σπονδυλικής τους στήλης και της βάσης του αυτιού, δεξιά και αριστερά. Το τρίτο βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού, στη μέση γραμμή, στο ύψος της πρόσθιας βάσης των αυτιών.

 

 

 

lifehub-shiatsu-10

Κρατήστε και τα τρία σημεία με τον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο, ασκώντας πολύ ελαφριά πίεση αρχικά και σταδιακά αυξάνοντας την ένταση, αναλόγως και την αντίδραση του κατοικίδιου σας. Κρατήστε για δεκαπέντε δευτερόλεπτα.

Ανακουφιστικά σημεία αποτελούν και τα σημεία γύρω από τις αρθρώσεις, ειδικά αν το κατοικίδιό σας ασκείται αρκετά. Δοκιμάστε να πιέσετε ελαφρά αρχικά γύρω από τις αρθρώσεις των ποδιών και παρατηρήστε την έκφρασή τους. Θα σας οδηγήσουν εκείνα.

 

Δοκιμάστε να κάνετε καθημερινά μασάζ στο κατοικίδιό σας. Θα σας βοηθήσει αρχικά να αποκτήσετε μια πιο ιδιαίτερη και στενή σχέση μαζί του, θα το χαλαρώσετε, θα το βοηθήσετε να έχει μια καλή κυκλοφορία στο σώμα του και να αποκτήσει ελαστικότητα, τόνωση και καλή υγεία στους μύες του. Ξεκινήστε μαλάσσοντας το κεφάλι, κατόπιν το λαιμό και κατευθυνθείτε προς την σπονδυλική στήλη, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος μεσημβρινός του σώματος, η ουροδόχος κύστη. Μπορείτε να εφαρμόσετε την τεχνική με το ρολάρισμα που αναφέραμε πιο πάνω ή να κάνετε μικρές πιέσεις δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής στήλης με πολύ ελαφριά πίεση, μέχρι τη βάση της ουράς.

Απλές τεχνικές για τους ξεχωριστούς μας φίλους που μιας και διαλέξατε ο ένας τον άλλον, μην ξεχνάτε ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες με τις δικές σας.

 

Κωνσταντίνα Μπαρλά

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΡΛΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα και σπούδασα Διοίκηση και Οικονομία στα ΤΕΙ Πειραιά.

Η αναζήτησή μου στον ολιστικό χώρο θεραπειών άρχισε από πολύ μικρή ηλικία.

Το 2003 ξεκίνησα την επαγγελματική μου εκπαίδευση στο Shiatsu, στην Ευρωπαϊκή Σχολή Σιάτσου (EIOM). Παράλληλα με τη φοίτησή μου, υπήρξα βοηθός εκπαίδευσης και στη συνέχεια παρακολούθησα την εκπαίδευση διδασκάλων στην ίδια σχολή.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Shiatsu με αξιόλογους θεραπευτές όπως οι Wataru Ohashi, Clifford Andrews, George Dellar, κ.ά.

Έχω ολοκληρώσει την εκπαίδευσή μου σε: Rejuvance (φυσικό λίφτινγκ προσώπου), Αγιουρβεδικό μασάζ σώματος, προσώπου και κεφαλής, Vasti, Mόξα, Kινέζικη ιατρική, Ωτοβελονισμό, Βεντούζες σώματος και προσώπου, Οn Site massage, Sotai, Yoga (200 ώρες anusara yoga), Aura Soma Beamer (1ο επίπεδο), Aura Soma practitioner (2ο επίπεδο), Shamanic healing (Medicine Wheel).

Το 2010 ολοκλήρωσα την επαγγελματική μου εκπαίδευση ως Rebirther με την Fanny Van Laere στην Om (πρώην ΕΙΟΜ).

Η αναζήτησή μου συνεχίζεται με εκπαίδευση Watsu (σιάτσου στο νερό), όπου έχω ολοκληρώσει το 2ο επίπεδο, καθώς επίσης συνεχίζω να παρακολουθώ σεμινάρια Shiatsu, μέσω ίντερνετ, με τον Clifford Andrews

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τα καλύτερα της Κατηγορίας!