ΑΠΟΨΕΙΣ

The terminal

Η υστεροφημία ήταν μια σημαντική λέξη για τους προγόνους μας, κι ο απόλυτος σκοπός ζωής των αρχαίων Ελλήνων.

Μια λέξη που αναφέρεται στη μετά θάνατον «ιστορική αναφορά» του ατόμου, η οποία αποκτάται μετά κόπου και μόχθου και πρωτίστως ελέω έντιμου και αξιόλογου βίου, ο οποίος κρίνεται από την ιστορία και το κοινωνικό σύνολο.

Μια λέξη για την οποία πάσχιζε κάθε δημόσιο πρόσωπο που σεβόταν τον εαυτό του και φρόντιζε ούτως ώστε τα λόγια του να συνάδουν με τα έργα του και να χαρακτηρίζεται από τιμιότητα, ανθρωπιά, αλτρουισμό και ανιδιοτελή προσφορά.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν;

Υπάρχει ένα «αεροδρόμιο» “terminal” όπου στην «αίθουσα αναμονής» άνθρωποι πολλοί περιμένουν την ονομαστική αναγγελία της «αναχώρησης της πτήσης τους».

Άλλοι κάθονται λοιπόν στις καρέκλες, άλλοι κάθονται στο πάτωμα, άλλοι είναι όρθιοι, κι άλλοι «κολλημένοι» στις πολυθρόνες της αίθουσας των επισήμων.

Πολλοί είναι οι ανόητοι σε αυτή την «αίθουσα» που τρέχουν να πιάσουν μια καλύτερη «θέση ή καρέκλα» νομίζοντας πως θα μείνουν για πάντα στην «αίθουσα αναμονής».

Οι περισσότεροι είναι απασχολημένοι με την προσωρινή παρουσία τους στην «αίθουσα αναμονής» αυτή του αεροδρομίου, και ξεχνούν την «συμπεριφορά τους» και κυρίως τον «προορισμό της πτήσης τους», εκτός βέβαια από αυτούς που ακούν ξαφνικά το όνομά τους κι αμέσως αναχωρούν για την «επιβίβαση».

Στην «αίθουσα» αυτή λοιπόν, επικρατεί μια άτυπη διαδικασία «συμπεριφοράς» κάτι σαν συνεχή πρόχειρα διαγωνίσματα, όπου οι περισσότεροι και ειδικά οι προνομιούχοι της αίθουσας VIP (very important persons) αγνοούν επιδεικτικά θεωρώντας πως η «αναμονή» θα διαρκέσει για πάντα.

Η διαδικασία καταγραφής της «συμπεριφοράς» είναι συνεχής, και οι κρυφές κάμερες του “Big Brother” καταγράφουν συνεχώς τον καθένα από τους μελλοντικούς ταξιδιώτες ξεχωριστά, και καταχωρούν στο «ατομικό βιβλίο τους τον ισολογισμό» δηλαδή αριστερά πχ του βιβλίου είναι η στήλη με τα αρνητικά και δεξιά πχ του βιβλίου είναι η στήλη με τα θετικά της «συμπεριφοράς» τους.

Ο «ισολογισμός» αυτός των πεπραγμένων της «συμπεριφοράς» του κάθε «μελλοντικού επιβάτη», τελειώνει με την «αναχώρηση της πτήσης» και τα αποτελέσματα αυτά τα αναρτούν οι ιστορικοί στον «τοίχο της αίθουσας αναμονής» ως «υστεροφημία» και το «ενθάδε κείται» κάτω από τον γενικό τίτλο «έργα και ημέρες»

Το σπουδαιότερο όμως όλων είναι πως, από το αποτέλεσμα του «ισολογισμού» κρίνεται και ο «προορισμός της πτήσης» του «ενός εκάστου μελλοντικού επιβάτη» της «αίθουσας αναμονής αυτού του αεροδρομίου», το «και καλήν απολογίαν δηλαδή» κι αυτό είναι πολύ περισσότερο σημαντικό κι από την «υστεροφημία» κι ως παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή και σχετικά με το «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Κι ο «ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω».

 

Dr. Νικόλαος Βρούσγος, ND
(Clinical Gerontologist/Naturopath)
BaHlthSc-Gerontology (Charles Sturt University/Australia)
MaClSc-Healthy Ageing & Aged Care (Southern Cross University/Australia)
(More than 25 years of Clinical Experience in Nursing Homes, Aged an Disability Care Facilities, Welfare Organizations, etc)
Certify Lecturer for CNM (UK), UA (USA)
Μέλος της ΕΓΓΕ, και Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΥ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

DR. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΟΥΣΓΟΣ

Since 1994 working experience in the fields of Disability, Ageing, Welfare and Health in a variety of Organisations in Adelaide and Melbourne like: “Hamstead Rehabilitation Centre”, “IDSC” “Strathmont Centre”, “South Australian Mental Health Service”, “SAGWC”, “AGWS”, “MSSA”, “Randstad”, “On-Call”, “Care Choice”, “Yooralla”, “Alpha Autism”, “Autism Plus”, “Autism Spectrum”, including about three years in a Nursing Home of 250 beds capacity.

Accredited Registered Practitioner in Australia: For Clinical Gerontology/Geriatrics, Naturopathy, Homoeopathy, Herbal Medicine, Nutrition, Oriental Medicine, Colonic Irrigation, Counselling and Fitness.

SPECIALIST PRACTITIONER

Specialisation in Clinical Gerontology and Geriatrics towards: “Longevity with Health”.
Specialisation in Naturopathic Medical Psychology, through holistic psychosomatic approach.
Specialisation in Natural Medicine, for holistic pathological problems approach.
Specialisation in Fitness, Physical activity, Detoxification and Healthy life-style.
Ageing & Disability (Intellectual and Physical) Support Specialist.
Specialisation in Naturopathic Oncology

In the past Member of:

the AUSTRALIAN TRADITIONAL MEDICINE SOCIETY (ATMS).
the COMPLEMENTARY MEDICINE ASSOCIATION (Australia)
the AUSTRALIAN HOMOEOPATHIC ASSOCIATION
the AUSTRALIAN ASSOCIATION of GERONTOLOGY
the AUSTRALIAN & NEW ZEALAND MENTAL HEALTH ASSOCIATION
the BRITISH GERIATRIC SOCIETY
the HELLENIC GERONTOLOGY and GERIATRIC ASSOCIATION(Current)
the PANHELLENIC ASSOCIATION of HEALTH SCIENTISTS
the ASSOCIATION of GREEK HOMOEOPATHS

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.