ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Zhineng Qigong, Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

Zhineng Qigong, Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 

 

Το Zhineng Qigong είναι το νούμερο ένα Qigong εγκεκριμένο επίσημα το 1997 από το Κινέζικο βιβλίο, China’s Exercises for Health: Medical Qigong (Ασκήσεις υγείας από την Κίνα: Ιατρικό Qigong).

Τι είναι το Qigong

To Qigong είναι η παλαιότερη μορφή κινεζικής ιατρικής και μάλιστα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η κινεζική ιατρική.

Η λέξη “Qigong” έχει δύο χαρακτήρες, το Qi  και το Gong. “Qi” σημαίνει η ενέργεια της ζωής και το “Gong” σημαίνει καθημερινή προσπάθεια, εξάσκηση.  Οπότε είναι μια πρακτική, όπου αξιοποιούμε την ενέργεια για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και την αυτοθεραπεία.

Ιστορία του Zhineng Qigong

Bρίσκει τις ρίζες του στην 7.000 χρόνων κινέζικης, σαμανικής, βουδιστικής, ταοϊστικής και κομφουκιανιστικής παράδοσης . Στοιχεία από όλες αυτές τις παραδόσεις ενσωματώνονται σε κάτι καινούργιο σε συνάρτηση  με την ενσωμάτωση της κατανόηση της σύγχρονης φυσιολογίας, ψυχολογίας και της ιατρικής.

Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον καθηγητή Δρ Pang Ο Ming,σε μια εποχή που η κινεζική κυβέρνηση ενθάρρυνε τη διάδοση του Qigong με στόχο την μείωση των ιατρικών δαπανών και τη διατήρηση της καλής υγείας των Κινέζων πολιτώνΤο Zhineng Qigong είναι εύκολο στην εκμάθηση και εκπληκτικά αποτελεσματικό. Ο καθηγητής Pang είναι  γιατρός της κινεζικής ιατρικής, καθώς και της δυτικής ιατρικής και από την  παιδική του ηλικία, σπούδασε Qigong και Taichi υπό την καθοδήγηση  19 διαφορετικών δασκάλων στην Κίνα. Μετά από πολλή έρευνα και σε βαθιά μελέτη, διατύπωσε το Zhineng Qigong. Ο ίδιος επίσης υιοθέτησε την ουσία της έννοιας της ολότητας — μοναδικότητας ανθρώπου και φύσης..

Λόγω της ευκολίας εκμάθησης της μεθόδου αλλά και τις αποτελεσματικότητας του, το Zhineng Qigong εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Κίνα. Σήμερα αποτελεί το πιο διαδεδομένο είδος  θεραπευτικού Qigong στον κόσμο, με πάνω από 20 εκατομμύρια θεραπευτές παγκοσμίως.

Τι είναι το Zhineng Qigong

Στην κινεζική γλώσσα, Zhi σημαίνει σοφία και ευφυΐα, η εναρκτήρια σύνθεση των λειτουργιών που εκτελούνται από το φυσικό μυαλό για την αντιμετώπιση εξωγενών θεμάτων. Η κινεζική έννοια του Neng μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως ‘’ ικανότητα’’  σε όλες τις πτυχές της.

Το Zhineng Qigong είναι μια μορφή κινούμενου διαλογισμού που δίνει την ίδια έμφαση στο σώμα και το μυαλό και αυτό περιλαμβάνει τόσο το δυναμικό όσο και το στατικό  qigong, συνδυάζοντας μια σειρά αλληλουχίας κινήσεων όπως επίσης και στατικές θεραπευτικές στάσεις. Αποτελείται από μια ολοκληρωμένη σειρά από μεθόδους και ασκήσεις που μαζί εργάζονται σε ολόκληρο το σώμα , τα όργανα, καθώς επίσης και το νου. Είναι το αποτέλεσμα ενός  τέλειου και αρμονικού συνδυασμού στοιχείων του αρχείου κινέζικου πολιτισμού και τις μοντέρνας επιστήμης, ιατρικής και φιλοσοφίας .

Το  Zhineng Qigong εμπίπτει στην κατηγορία των θεραπευτικών Qigong

Συνδυάζει τη νόηση ( συνειδητότητα ), το σώμα και την βιοενέργεια ή qi για να δημιουργήσει ισορροπία στο ανθρώπινο σώμα. Η θεμελιώδης θεωρία του βασίζεται στην αρχή ότι η συμπαντική ενέργεια ή Hunyuan qi υπάρχει  παντού.  Μέσα από πολλά σημεία των μεσημβρινών δηλαδή ενεργειακών καναλιών που διαπερνούν το σώμα μας, το τοξικό ή μπλοκαρισμένο qi απελευθερώνεται  όταν συλλέγουμε συμπαντικό qi στο σώμα μας.

Το Zhineng Qigong είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα που αναπτύχθηκε για την απελευθέρωση της ανθρώπινης ενέργειας σε όλες τις διαστάσεις, ανοίγοντας την καρδιά του ανθρώπου με την αφύπνιση της αντικειμενικής συνείδησης.

Επίσης, παρέχει ένα αποτελεσματικό δρόμο με βασική αποστολή την βελτίωση της υγεία του ανθρώπου και την ενδυνάμωση της υγιούς διαβίωσης του.

Τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα δημιουργούνται από το στρες ή την ασθένεια, τον τρόπο ζωής, τις  κακές διατροφικές συνήθειες, κλπ . Όσο περισσότερο εισάγουμε συμπαντικό qi στο ανθρώπινο σώμα, τόσο περισσότερο  τοξικό qi αποβάλλεται με συνέπεια την ελεύθερη χωρίς εμπόδια κυκλοφορία  του qi και του αίματος . Όταν το qi ρέει ελεύθερα στο σώμα όλες οι εσωτερικές σωματικές ανισορροπίες ή ασθένειες ευθυγραμμίζονται και ισορροπούν με το Hunyuan qi.

Το Zhineng Qigong ενεργοποιεί την σωματική, συναισθηματική και πνευματικά την ανθρώπινη ισορροπία

Μέσα από τη στάση του σώματος, την κίνηση, την αναπνοή και την ψυχική-νοητική εστίαση, το Zhineng Qigong προσφέρει μια μεθοδολογία για να ξαναβρούμε τις ενδογενείς δυνάμεις μας,   τις πήγες της ζωτικότητας και της θεραπείας που κατοικούν μέσα μας  και να μεγεθύνει την ανταλλαγή μεταξύ του εαυτού μας με τη φύση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνδεθούμε αρμονικά  με την απεριόριστη δύναμη της δημιουργίας του σύμπαντος που είναι θεμελιωδώς η πηγή της αγάπης, της συμπόνιας, και ο πυρήνας της θεραπευτικής δράσης.

Οφέλη του Zhineng Qigong

Η καθημερινή πρακτική του Zhineng Qigong  αυξάνει τη ζωτική ενέργεια , ξεμπλοκάρει τα ενεργειακά κανάλια του σώματος για να επιτευχθεί η ελεύθερη ροή του qi (ζωτικής ενέργειας).

Εμπεριέχει την εκμάθηση της καθοδήγησης του qi (μεταξύ άλλων τη ζωτική ενέργεια η οποία διαφοροποιεί τη ζωή από τον θάνατο) μέσα από μια σειρά κινήσεων και στάσεων και εστιασμένων νοητικών δράσεων.

Πολυάριθμες μελέτες στην Κίνα και διεθνώς, έχουν αποδείξει ότι η πρακτική στο Zhineng Qigong:

  • βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων
  • βελτιώνει τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και τη χρήση τους από αυτό
  • βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, καθιστά τους καρδιακούς μυς πιο αποδοτικούς
  • αυξάνει τα πεπτικά υγρά
  • ρυθμίζει εσωτερικές εκκρίσεις και ρυθμίζει τους αδένες
  • αυξάνει την οστική πυκνότητα
  • επιβραδύνει τη γήρανση και αυξάνει τη μακροζωία
  • ανάπτυξη ψυχικών, νοητικών ικανοτήτων
  • ανεβάζει τα ενεργειακά επίπεδα του ανθρώπου επιφέροντας μεγαλύτερες θεραπευτικές ικανότητες

Ενώ σε πρώτο χρόνο τα προφανή οφέλη της Zhineng Qigong είναι η βελτίωση της σωματικής υγείας και η αίσθηση της ευζωίας, η πρακτική στο Zhineng Qigong έχει επίσης ισχυρή επίδραση στις νοητικές ικανότητες.

Πολλοί από τους θεραπευτές του Zhineng Qigong όχι μόνο έχουν θεραπευτεί από την ασθένειά τους και έχουν αποκτήσει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο της σωματικής υγείας, αλλά έχουν επιπροσθέτως αναπτύξει ιδιαίτερες ψυχικές ικανότητες  μέσω των οποίων  έχουν λάβει οφέλη οι ίδιοι αλλά και συνάνθρωποι τους .

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους και σε όλες τις ηλικίες

 

Δήμητρα Μακρυγιάννη – Γαβριήλ Φωτόπουλος

Κέντρο Ολιστικών Θεραπειών ESOFOS

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ – ΓΑΒΡΙΗΛ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ – ΓΑΒΡΙΗΛ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ονομάζομαι Δήμητρα Μακρυγιάννη γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα.Είμαι παντρεμένη με τον Γαβριήλ Φωτόπουλο και έχουμε δύο παιδιά, το γιο μας και την κόρη μας.

Σπούδασα δημοσιογραφία αλλά οι εσωτερικές μου αναζητήσεις από μικρή με έβρισκαν να ξεφυλλίζω βιβλία ψυχολογίας . Καθώς αντίκριζα τον πόνο, τη δυστυχία, την αδικία γύρω μου αναρωτιόμουν γιατί οι άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου και μένα δεν ψάχνουμε να βρούμε νέους τρόπους σκέψης ώστε ο κόσμος να αλλάξει. Πάντα πίστευα ότι κάτι βαθύτερο φταίει στο εκδηλωμένο αποτέλεσμα.

Αυτό το κάτι βαθύτερο προσπάθησα να βιώσω με την πρώτη εμπειρία του reiki usui ερχόμενη σε επαφή με την ενέργεια που διέπει τα πάντα και για πρώτη φορά ένιωσα το άνοιγμα σε ναι μεν νέους άγνωστους κόσμους αλλά και σε συνάμα τόσο γνώριμους. Στη διαδρομή της επιστροφής εκεί όπου το σπίτι μου βρίσκεται , εκεί όπου ψυχή μου ενώνεται με τα πάντα…στην απόλυτη αγάπη ….όπου όλα καθίστανται δυνατά, οι άγγελοι ήταν δίπλα μου προσφέροντάς μου τη βοήθειά τους με την παρουσία τους. To angelic reiki μου επέτρεψε να αφεθώ στα φτερά των αγγέλων και μαζί να προσφέρουμε θεραπείες μέσα από την αίσθηση της γαλήνης, της εμπιστοσύνης, της μαγείας.

Σπούδασα στη συνέχεια ηλεκτροβελονισμό και η μελέτη των μεσημβρινών του σώματος με έκαναν να ανακαλύψω νέες οδούς θεραπείας και επαναφοράς της ισορροπίας και της ζωτικότητας στο σώμα. Στη συνέχεια το pranic healing με βοήθησε να μπορώ να αποκρυπτογραφώ τα συμπτώματα που το σώμα παρουσιάζει ώστε να ακολουθώ θεραπευτικές τεχνικές προς την αποκατάστασή του. Το SRT (Spiritual Response Therapy) μου αποκάλυψε έναν καινούργιο κόσμο, παρουσιάζοντας μου την ύπαρξη του ανθρώπου, της ψυχής του και του πνεύματός του, στην ιστορία του χρόνου και του απείρου. Μου έκανε σαφές ότι αφού τα πάντα είναι ενέργεια, όλα όσα βιώσαμε από όλες μας τις ενσαρκώσεις, από όλα μας τα περάσματα σε όλες τις διαστάσεις , παίζουν κάποιο ρόλο στον τρόπο που σήμερα σκεπτόμαστε και νιώθουμε και στις αντίστοιχες καταστάσεις και ανθρώπους που έλκουμε.

Στη συνέχεια το EFT (Emotional Freedom Techniques) και η υπνοθεραπεία με δίδαξαν υπέροχες, γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές που μπορούν να ξεγελάσουν τα παιχνίδια του μυαλού μας και να μας λυτρώσουν από πεποιθήσεις του υποσυνειδήτου που εμποδίζουν την εξέλιξή μας σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Συνοδοιπόροι σε όλες τις προαναφερθείσες θεραπείες πάντα λάμβαναν χώρα οι ενέργειες των κρυστάλλων είτε παίζοντας το ρόλο του θεραπευτή είτε με τη σιωπηλή τους παρουσία στο χώρο, να παίζουν το δικό τους διακριτικό αλλά υποστηρικτικό ρόλο. Άλλες θεραπείες που εφαρμόζονται στο Έσωφως είναι το ηχομασάζ όπου οι ήχοι των ηχογαβαθών προσφέρουν δονήσεις απόλυτης εναρμόνισης στο σώμα κάνοντας την βίωμα της θεραπείας μοναδική εμπειρία. Το Theta Healing έκανε το αδύνατο δυνατό, προσφέροντας θεραπείες άμεσες , θα τολμούσα να πω θαυματουργές σε σωματικά, ψυχικά θέματα με τη δύναμη του Δημιουργού.

Η πεποίθηση ότι η πίστη κάνει θαύματα αγκυροβολήθηκε μέσα μου αντικρίζοντας ραγδαίες αλλαγές σε συναισθήματα και τρόπους σκέψης. Παρατηρώντας την έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων σε πολλούς θεραπευόμενους που επισκέπτονταν το Έσωφως, άρχισα τις αναζητήσεις μου ερευνώντας για τεχνικές που ίσως δεν είχαν ακόμα πέσει στην αντίληψή μου και ίσως να μπορούσαν να δώσουν νέα ελπίδα και οπτική. Όταν διάβασα για το Tong Ren ενθουσιάστηκα με την ευκολία του, τη φιλοσοφία του αλλά πάνω από όλα με την αποτελεσματικότητά του. Το εύρος των εφαρμογών του είναι τεράστιο και Βλέποντας σε πολλές περιπτώσεις ασθενειών σημαντικά θετικά αποτελέσματα, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να το διαδώσουμε στην Ελλάδα. Εύχομαι να το αγαπήσετε όσο εμείς ώστε το μήνυμα, ότι η θεραπεία δεν έχει όρια, να διαδοθεί παντού.

Γαβριήλ Φωτόπουλος

Ονομάζομαι Γαβριήλ Φωτόπουλος. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι παντρεμένος με τη Δήμητρα Μακρυγιάννη και έχουμε μαζί δύο υπέροχα παιδιά. Σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου με μεταπτυχιακό στον ίδιο τομέα. Επί σειρά ετών εργάστηκα σε διάφορες εταιρίες στα πεδία της επικοινωνίας, του marketing και του εμπορίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής ανακάλυψα ότι ήθελα να ασχοληθώ με αντικείμενα που θα είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο και ταυτόχρονα θα είχα την ευκαιρία μέσα από αυτή η διαδρομή να γνωρίσω πραγματικά τον εαυτό μου, την ψυχή μου ανοίγοντας όλα τα παράθυρα της εσωτερικής μου ύπαρξης.

Ξεκίνησα τη διαδρομή αυτή με το αγγελικό ρέικι που με τη βοήθεια της αγγελικής ενέργειας άρχισε η οπτική μου να διευρύνεται, τα διαισθητικά μου κέντρα να ανοίγουν και θέματα που είχα να δουλέψω στον εαυτό μου να αποκαλύπτονται. Για πρώτη φορά ως άνθρωπος της λογικής επέτρεψα στον εαυτό μου να αφεθώ στη μυστηριακή σχέση με το Θεό, τη σοφία και τη δύναμη της δημιουργίας. Άρχισα να μελετώ το ανθρώπινο σώμα , τα ενεργειακά του κέντρα και τη σημασία τους στο επίπεδο της καλής σωματικής, ψυχικής υγείας. Μέσα από τη γνώση του pranic healing έμαθα τρόπους αντιμετώπισης μπλοκαρισμάτων στο ανθρώπινο σώμα με εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές. Η κατανόηση όμως του ανθρώπινου τρόπου σκέψης πάντα αποτελούσε ένα μυστήριο για μένα για αυτό και η γνώση της υπνοθεραπείας άνοιξε σε μένα ένα δρόμο μαγικό για τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καθώς και για τις δυνατότητες που έχει.

Ερευνώντας λόγους και αιτίες κατά τις οποίες οι άνθρωποι νοσούν με τη σύζυγό μου, ανακαλύψαμε άρθρα για τη θεραπεία Tong Ren για την οποία πρώην ασθενείς εκφράζονταν με λόγια ενθουσιασμού και ευγνωμοσύνης για το αποτέλεσμα που είχαν μέσω αυτής. Όντας πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προσεγγίσεις αλλά και συνάμα ερευνητικοί, ανακαλύψαμε ότι η προσέγγιση του Tong Ren όπως και οι μαρτυρίες θεραπευμένων ανθρώπων έχουν διεγείρει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Ασκώντας οι ίδιοι τη θεραπεία στους εαυτούς μας και στους άλλους και μελετώντας παγκοσμίως τα ευεργετικά της οφέλη αποφασίσαμε τη γνώση αυτή να τη μοιραστούμε μαζί σας και να βοηθήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να επέλθουν σε κατάσταση ευεξίας χαράς και αρμονίας.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.